avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna seara,


Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatorul aspect: am cumparat un ap. al carui fond de rulment, in valoare de 400Ron, a fost recuperat de catre fostul proprietar. Eu trebuie sa achit tot aceasta suma la administratie avand in vedere ca nr persoanelor era de 3 si acum locuiesc doar eu cu sotia? Cum se calculeaza acesta si ce lege se refera la acest aspect? Vreau sa fiu in cunostinta de cauza deoarece administratora blocului e un fel de dna Visinescu :O
Va multumesc si va urez mai mult noroc (cel putin cu acest aspect)!
Doamna avocat, cititi normele de aplicare a Legii 230/2007 din HG 1588/2007.
lata ce prevede acest HG 1588/2007:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
-----------
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

In plus de asta, odata constituit fondul de rulment si fondul de reparatii, contributia individuala a proprietarilor la aceste fonduri este obligatorie, indiferent de cum inteleg sa-si achite cotele de intretinere, la timp sau la sfantu'asteapta.

Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Admin, administrator
Am vazut si eu, ca toata lumea, normele de aplicare ale Legii 203/2007.
Nu am făcut nici copy/paste, nici comentarii în legătură cu vreun text de lege care în vedere fondul de rulment pt că așa cum am spus, fondul de rulment nu este obligatoriu.

Fondul de rulment și fondul de reparații sunt instituții cu regim juridic diferit.

Mai pe românește - banii din fondul de rulment sunt și rămân banii mei, bunul meu, proprietatea mea, pe care-i dau în grijă administratorului în ideea de a-mi plăti el întreținerea dacă întărzii cu plata mai mult de 5 zile de la data afișării sumei datorate sau dacă nu plătesc într-o lună.
Nu are dreptul să folosească banii mei pt reparații (pt asta există fond de reparații) sau pt a-i plăti facturile vecinului meu restanțier, că legea nu-i permite să mă transforme în creditorul vecinului.Ar fi obligat să-mi ceară consimțământul, cf legii,
Sunt curioasă dacă a fost întrebat vreodată vreun proprietar dacă este de acord ca banii pe care i-a plătit la fondul de rulment să fie folosiți pt a acoperi cheltuielile cu întreținerea vecinului care e restanțier.Pt că în fapt, asta se întâmplă și este nelegal.

Deci ce poate face administratorul cu banii mei achitați anticipat, destinați fondului de rulment, dacă eu plătesc lună de lună întreținerea?Nimic altceva decât să-i pună într-un plic cu numele meu pe el, ca să zic așa.
Păi într-un plic pot să-i țin și eu.

Fondul de reparații are alt regim juridic, este un bun al asociației si poate fi folosit în interesul tuturor.


Eu n-am spus că fondul de rulment se numește fond de reparații, eu am spus că ceea ce trebuie să achite @Benafflek acum se numește fond de reparații.Eu răspund strict la întrebare - chercher le verbe.

@Benafflek a întrebat dacă trebuie să achite fondul de rulment, iar eu i-am răspuns
- Acum se numeste fond de reparatii.Și i-am precizat temeiul legal.
Adică ceea ce trebuie să achite acum se numeste fond de reparatii.
Aș fi putut răspunde și doar
- Nu
adică nu trebuie să achite fondul de rulment.

În altă ordine de idei, fondul de rulment a fost și este încă perceput de mulți oameni ca fond de reparații.Ideea fond de rulment = fond de reparații a fost întreținută de administratori pt a-i determina pe oameni să nu refuze plata acestui fond.
Omul acceptă să contribuie la un fond care ajută comunitatea din care face parte, dar va fi revoltat ca banii lui să fie folosiți în favoarea unui vecin indolent/rău-platnic.

Am văzut aberații de tipul – penalități de întârziere la plata fondului de rulment , penalități de întârziere în sarcina unui proprietar care a întârziat cu plata întreținerii dar avea bani depuși în avans (deci fond de rulment) care trebuia folosiți exact în scopul de a acoperi suma datorată, acțiune în instanță prin care asociația cerea pe lângă obligarea la plata întreținerii restante cu penalitățile corespunzătoare (pretenție justificată) și plata fondului de rulment.Etc.


Nu în ultimul rând, iată și opinia preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, referitor la chestiunea arzătoare a fondului de rulment:

„Fondul de rulment – spune preşedintele – este al proprietarilor şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează în interesul proprietarilor care au dat banii.
Nici o lege din România NU prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment. Fondul de rulment nu poate fi folosit pentru a acoperi restanţele proprietarilor rău-platnici sau pentru depozite bancare la termen. Dacă proprietarul nu doreşte să contribuie cu fond de rulment în asociaţie atunci are obligaţia să achite întreţinerea în maximum 5 zile de la afişarea listei. Fondul de rulment – mai spune preşedintele Opaina – se poate restitui fie la cerere, fie la vânzarea proprietăţii.”.








Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Admin, administrator
Gabriela Pantu a scris:
Eu n-am spus că fondul de rulment se numește fond de reparații, eu am spus că ceea ce trebuie să achite @Benafflek acum se numește fond de reparații.Eu răspund strict la întrebare - chercher le verbe.

@Benafflek a întrebat dacă trebuie să achite fondul de rulment, iar eu i-am răspuns
- Acum se numeste fond de reparatii.Și i-am precizat temeiul legal.
Adică ceea ce trebuie să achite acum se numeste fond de reparatii.
Aș fi putut răspunde și doar
- Nu
adică nu trebuie să achite fondul de rulment.

Utilizatorul stie foarte bine ce trebuie sa plateasca, doar ca intreaba in ce conditii trebuie sa-l plateasa.


Va rog sa ne aratati unde scrie in lege aceasta chestie de mai jos (citat din mesajul dv.)
.....Nu are dreptul să folosească banii mei pt reparații (pt asta există fond de reparații) sau pt a-i plăti facturile vecinului meu restanțier, că legea nu-i permite să mă transforme în creditorul vecinului.Ar fi obligat să-mi ceară consimțământul, cf legii,
Sunt curioasă dacă a fost întrebat vreodată vreun proprietar dacă este de acord ca banii pe care i-a plătit la fondul de rulment să fie folosiți pt a acoperi cheltuielile cu întreținerea vecinului care e restanțier.Pt că în fapt, asta se întâmplă și este nelegal.

Administratorul nu plateste, deci nu-i scade restanta altui proprietar cu banii dv., el plateste facturile pe care asociatia le are de plata la furnizori sau la prestatori.

Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Admin, administrator
@Gabriela Pantu,
Am sa argumentez ca sa se inteleaga.
Cu privire la fondul de rulment spuneti chiar de la prima postare:
Acum se numeste fond de reparatii

Cum adica ceea ce se numea pana ieri sau pana anul trecut fond de rulment, astazi se numeste fond de reparatii!?
Apoi continuati:
Nu am făcut nici copy/paste, nici comentarii în legătură cu vreun text de lege care în vedere fondul de rulment

Pai noi aici discutam de fondul de rulment si nu de fondul de reparatii sau de penalizari sau alte fonduri speciale. Cine a intrebat de rondul de reparatii de ne citati Legea 230/2007, art.45 (3)?
așa cum am spus, fondul de rulment nu este obligatoriu.

Unde se prevede in lege ca fondul de rulment nu este obligatoriu, ca ar fi facultativ?
Legea 230/2013 actualizată 2016 prevede fondul de reparatii

In Legea 230/2007 nu s-a modificat nimic cu privire la fondul de rulment sau reparatii, chiar daca aceasta lege a suferit unele modificari din 2007 pana astazi.
Tot cu privire la fondul de rulment spuneti ca:
Proprietarul care nu are in vedere eventuale intarzieri la plata cheltuielilor cu intretinerea nu are de ce sa achite anticipat sume de bani si nu poate fi obligat sa faca asta.

Credeti ca sunt proprietari care-si propun sa aiba restante si proprietari care-si propun sa nu aiba restante? Eu nu cred ca exista oameni cu ceva ani care sa nu fi intarziat la plata vreunei facturi, datorii, impozit, taxa...
Dar, poate as fi de acord cu dumneavoastra daca ne spuneti in ce lege, ce articol prevede ceea ce sustineti.
Fondul de rulment și fondul de reparații sunt instituții cu regim juridic diferit.

Asa este. Iata ca prin aceasta afirmatie recunoasteti ca exista fond de rulment spre deodsebire de prima postare cand nu stiati ca exista fond de rulment ci numai fond de reparatii.
banii din fondul de rulment sunt și rămân banii mei, bunul meu, proprietatea mea, pe care-i dau în grijă administratorului în ideea de a-mi plăti el întreținerea dacă întărzii cu plata mai mult de 5 zile de la data afișării sumei datorate sau dacă nu plătesc într-o lună.

Gresit!
Fondul de rulment se foloseste pentru acoperirea cheltuielilor ce trebuie sa le faca asociatia pana la afisarea listei de plata, ajungand uneori acesti bani si pana la achitarea de catre fiecare proprietar a cheltuielilor afisate pe lista de plata. Lista de plata a lunii august, de exemplu, se afiseaza pe 22 septembrie. Ori asociatia a functionat in luna agust, a platit salariile pentru luna august pana in 5 septembrie, pana in 25 septembrie trebuie sa plateasca impozitul si contributiile ANAF, in cursul lunii august a avut interventii la avarii, a facut deratizarea... Pana in 15 august este termenul de plata al facturilor la gaz, energie electrica, salubritate, intretinere lift...
Toate acestea sau mare parte din acestea se pot plati de catre asociatie in termen cu conditia ca asociatia sa aiba fond de rulment din care sa plateasca. Asociatia plateste din fondul de rulment aceste cheltuieli, fondul de rulment scade, se diminuiaza si apoi se completeaza pe masura ce proprietarii isi platesc cotele de intretinere afisate.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Admin, administrator
fondul de rulment are semnificatia unui capital social: o firma nu are voie sa functioneze fara capital social subscris si, ulterior , varsat.

O alta comparatie este cu achizitionarea unui automobil. Ca sa-l scoateti din magazin va trebuie 10 litri de benzina sa puteti urni masina. Din acest motiv fondul de rulment care este intr-adevar o garantie, trebuie sa existe. El trebuie sa existe si pentru ca exista termene foarte scurte acordate de furnizori ca scadenta la facturi. Or, nu se pot calcula, afisa si incasa in 7 zile suma importante de bani. La un bloc cu 12 apartamente se poate functiona fara fond de rulment dar la un bloc cu 500 de apartamente, sigur nu.

In fine, la vanzarea unui apartament, se restituie acea garantie.
Pai asa se intampla, de regula si la inchirierea unui apartament: proprirtarul cere o garantie care, de regula, este chiria pe o luna. Pai la fel si la bloc: se solicita o garantie care este intretinerea pe o luna.

Daca adunarea generala hotareste utilizarea fondului de rulment, plata lui devine obligatorie iar neplata acestei datorii atrage dupa sine chiar aplicarea de penalitati.

Observatiile celor doi moderatori sunt observatiile unor practicieni cu ani de experienta in spate. Opiniiile prezentate sunt ale cuiva nou venit pe aceasta speta. In plus trebuie sa vedem si economic lucrurile.

[2.14 din Regulament - eliminare nume persoane fizice]
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire fond rulment doinagherasim doinagherasim Am facut cerere de restituire fond rulment,cu obligatie in scris,ca in termen de 5 zile de la data afisarii listei de plata,sa platesc contributia la ... (vezi toată discuția)
Fond rulment . gabiella60 gabiella60 Stiu ca Fondul de Rulment are drept scop acoperirea cheltuielilor cand , dintr-un motiv sau altul , nu a putut fi achitata intretinerea . Este legal sa se ... (vezi toată discuția)
Fond rulment luciana17 luciana17 In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)