avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie in timpul C.O
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie in timpul C.O

Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu preaviz,daca cele 20 de zile pot decurge inclusiv cu perioada in care mai sunt in concediu?
Daca se poate,as vrea sa ma ajutati cu baza legala.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 7 Septembrie 2016
1. Demisia cu acordul partilor nu exista.

2. Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

4. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

5. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

6. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

7. Art.81 alin. (5) C.mun. : Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Prin urmare, este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca va luati CO in timpul preavizului, atunci veti primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu va luati CO in timpul preavizului , atunci veti primi salariul , iar la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.

dar pot depune demisia in timpul efectuarii CO iar previzul (daca angajatorul considera necesar acest preaviz) sa curga o data cu C.O?
Da, puteti depune cererea de demisie in timp ce sunteti in concediu de odihna.

Preavizul urmeaza sa curga din ziua urmatoare celei in care v-ati depus demisia.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inaintarea demisiei si perioada de aviz in timpul concediului ionutviorel ionutviorel M-am angajat de aproximativ 4 luni , am contract pe o perioada nedeterminata. In perioada 17.10.2016 - 30 .10.2016 sunt in concediu .. este posibil ca la ... (vezi toată discuția)
Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)
Demisie dupa ccc 2 ani CarmenSimion CarmenSimion Buna ziua, Sunt interesata care sunt aspectele privind demisia dupa un concediu crestere copil pana la 2 ani?! 1.Pot sa mi dau demisia din prima zi de ... (vezi toată discuția)