avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren extravilan curti - constructii. Drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren extravilan curti - constructii. Drept de preemtiune?

Buna seara,
pentru vanzarea unui teren extravilan care are categoria de folosinta "curti-constructii" se poate face contract de vanzare fara respectarea dreptului de preemtiune prevazut de Legea 17/2014?? Daca se poate, in baza caror articole de lege?
Mentionez ca aceasta categorie de folosinta "curti-constructii" figureaza atat in Cartea Funciara cat si in certificatul fiscal.
Legea 17/2014 face referire la terenuri extravilane agricole, dar nu stiu daca un teren extravilan curti-constructii poate fi si agricol.. nu stiu daca se aplica legea si in cazul meu.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 23:15, 1 Octombrie 2019
Buna ziua,

Pentru aceste terenuri, extravilan, curti constructii, stiti cum se poate obtine avizul Ministerului Agriculturii pentru trecerea in intravilan? Multumesc.
Partial greșit. In primul rand Alex1981 a precizat ca terenul este amplasat in imediata vecinatate a localitatii, fiind lipit de un rest de proprietate situat in intravilan. In al doilea rand, poate avea destinatia de curti-constructii, in extravilan, numai daca terenul provine de la fostele CAP-euri sau de la Stat, fostele IAS-euri, SMT-euri (apartinand acestora pana la aparitia Legii nr. 18/1991 si a Legii nr. 50/1991 ). Pentru că acestea construiau pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor (inainte 1990) au primit destinatia de curti-constructii si asa erau trecute in Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni (pentru zona de sud nu a existat C.F. pana la aparitia Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996). De asemenea, cu aceeasi destinatie de ”curti-constructii”, au fost retrocedate foștilor proprietari. Consider ca numai asa terenul descris de Alex1981 poate avea destinatia de curti-constructii, intrucat a apartinut fostului CAP, avand aceeasi destinatie. Dar trebuie vazut ce destinatie i s-a dat prin PUG si RLU. Prin C.U. solicitat primariei se poate afla natura juridica a terenului.
Pentru introducerea in intravilanul localitati, a unui teren din extravilan (cu constructii sau liber de constructii), nu este nevoie de vreun aviz al M.A. sau al unui alt minister. Este nevoie de un P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal) intocmit in vederea executării de constructii, aprobat prin Hotararea Consiliului Local al localitatii respective. Procedura este insa, destul de anevoiasa si destul de costisitoare. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere in intravilan 2011 albina albina buna ziua.Am achizitionat recent o parcela de 1000 mp, extravilan si descopar ca nu pot sa il trec in intravilan si sa fac demersuri pt inceperea constructiei ... (vezi toată discuția)
Impozit teren intravilan folosinta agricol, impozit de la 17 lei la 355 lei!!!? nataliadinu nataliadinu Buna ziua, Detin un teren de 1000 mp intravilan, categoria de folosinta agricol. Intabulat, carte funciara etc. Pana anul trecut plateam un impozit de 17 ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)