avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri din domeniul public
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri din domeniul public

:)Buna ziua,
Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va multumesc! Si nu in ultimul rand mult spor celor care se pregatesc pentru examenul de admitere in Barou!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 12:35, 25 August 2009
Hm... buna intrebare...=D>=D>=D>
Bunurile proprietate publica sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile!
Bunurile inalienabile nu pot fi instainate insa pot fi date in administrare, concesionate sau inchiriate. Insa toate contractele astea sunt contracte care acorda titularului lor doar un drept de creanta iar nu un drept real, pe cand superficia este un drept real!
Superficia este un drept real care presupune un drept de proprietatea asupra unor constructii (de ex) si un drept de folosinta asupra terenului...
Pe de alta parte, asupra terenului bun public exista doar un drept de folosinta!
Insa... daca ne gandim ca, teoretic dreptul de superficie coexista practic atata timp cate vor exista constructiile (nu se poate cere iesirea din indiviziune) as inclina sa cred ca este o ingradire prea mare a dreptului de proprietate publica a statului, astfel incat poate fi asimilat unei instrainari; consecinta logica este ca nu e posibila superficia unui bun din domeniul public!

Insa... sigur nu-s ca-i asa!
daca te referi la dreptul de superficie asupra unui teren proprietate publica, nu, nu se poate. singurul dezmembramant admis e servitutea si asta numai in masura in care este compatibila cu destinatia imobilului proprietate publica.
Da intrebare interesanta.
Cred ca nu este posibil intrucat vorbim de dreptul de proprietate publica ... pe care il caracterizam inalienabil ...
Ori dreptul in sine cuprinde si atributele sale printre care si folosinta.
Natura superficiei presupune ca folosinta terenului sa fie pierduta .....
Din cate stiu folosinta terenurilor publice in acest moment nu poate fi transmisa decat prin concesionare.
Am putea intelege ca este posibila in masura in care .... am intelege concesionarea ca o punere in practica a dreptului de superficie asupra unui imobil proprietate publica.
Da, este posibila existenta unui drept de superficie. Cu niste ani in urma dreptul de superficie a fost recunoscut si in cuprinsul unor legi speciale referitoare la regimul juridic al unor terenuri din proprietatea publica, ocupate de constructii ale unor persoane private. Presupune existenta a 2 proprietari: statul/autoritate publica locala asupra terenului, persoana fizica sau juridica privata proprietara asupra unei constructii amplasate pe terenul statului. Proprietarul constructiei are posibilitatea sa incheie in mod direct un contract de concesiune cu proprietarul terenului, pentru folosinta suprafetei de teren ocupata de cladire/constructie sau poate invoca dreptul de superficie.
Asupra bunurilor proprietate publica nu pot fi constituit dezmembraminte ale dreptului de proprietate ,prin urmare ,nici cel de superficie.

Alte discuții în legătură

Regim juridic al terenului miki_M miki_M Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cumparare concesiune julianus julianus am un contract de concesiune pe 49 ani ,pe 3 ha pamant , dar as dori sa-l cumpar . Exista o lege ceva ca sa imi ofere aceasta posibilitate? (vezi toată discuția)
Spatii verzi drbiaf drbiaf Buna seara! Ma intereseaza daca legea legata interzicerea construirii pe spatiile verzi este inca in vigoarae sau a suferit modificari.Mai concret, un teren ... (vezi toată discuția)