avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare concesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare concesiune

am un contract de concesiune pe 49 ani ,pe 3 ha pamant , dar as dori sa-l cumpar .
Exista o lege ceva ca sa imi ofere aceasta posibilitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:51, 1 Decembrie 2009
Da , exista posibilitatea cumpararii terenului pe care il detineti ca urmare a concesiunjii, cu conditia insa ca terenul sa faca parte din patrimoniul privat al primariei localitatiii si nu din domeniul public , deoarece proprietatea publica este inalienabila. Vedeti si Legea 215/2001.
Numai dupa acest bun care face parte din domeniul public va fi in proprietatea privata a statului va putea fi instrainat.

ok. multumesc! dar va rog sa-mi spune-ti care este diferenta dintre patrimoniul privat si domeniul public? cum pot eu afla?
In conformitate cu prevederile art. 135 alin. 3 din Constituţie, proprietatea publica aparţine statului sau unitaţilor administrativ-teritoriale, adica comunei, oraşului, municipiului şi judeţlui. Din acest text de lege rezulta ca subiecte ale dreptului de proprietate publica sunt statul şi unitaţile administrativ- teritoriale.Potrivit legii, patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale este alcătuit din bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea publică şi în proprietatea privată ale acesteia, precum şi drepturile şi obligaţiile cu caracter patrimonial. Asupra acestor bunuri statul sau unitatile administrativ-teritoriale au drept de proprietate privata. Trecerea din domeniul public in domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, daca prin Constitutie sau prin lege nu se dispune altfel. Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, dupa cum urmeaza:
a) nu pot fi instrainate; ele pot fi date numai in administrare, concesionate sau inchiriate, in conditiile legii;
b) nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu se pot constitui garantii reale;
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concesiune irinoaia irinoaia Buna ziaVa rog sa imi spuneti daca pot concesionade la primarie, terenul din fata blocului fara ai schimba destinatia,doar ca doresc sa nu se mai intre cu ... (vezi toată discuția)
Regim juridic al terenului miki_M miki_M Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Uzucapiune... de la sine mb3_48900 mb3_48900 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins ... (vezi toată discuția)