avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de Reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de Reparatii

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie Fondul de Reparatii cum se incaseaza de la proprietari ?? Este o suma fixa stabilita de AG sau se calculeaza pe numarul de proprietari dintrun apartament ?? Findca unde stau acum se incaseaza 10 lei de apartament indiferent de numarul de proprietari din apartament....Unde doresc sa ma mut am observat ca se incaseaza pe numarul de proprietari dintrun apartament, de exemplul daca intrun ap sunt 5 membrii se incaseaza 5 lei pe membru, adica 25 de lei ......ceea ce nu mi se pare tocmai ok. O alta intrebare, Fondul de Reparatii se incaseaza mereu fara oprire si limita pe intreg anul / anii ??? Sau se opreste si nu se mai incaseaza la un moment dat ??? Multumesc anticipat. P.S nu am minic cu plata vreunui fond, sunt pt incasarea lor pt imbunatatirea blocurilor dar sa se faca legal, transparent si cu instiintarea proprietarilor etc .
Vă rog să-mi scrieți exact articolul din lege care prevede contribuția la fondul de reparații, în funcție de cota parte indiviză. Vă mulțumesc mult!
Bună ziua , un proprietar a venit cu o propunere la A.G. ptr că fondul de reparații să fie împărțit pe scări de bloc , dar în același cont în bancă . Această propunere a trecut , dar sunt foarte mulți proprietari care nu au fost la A.G. și nu sunt de acord cu această propunere. Sunt de 5 ani de zile la această asociație și am încercat să se revină la fondul de reparații cum era înainte. Este Legal că această propunere să fie așa , care este articolul din Lege în care spune că fondul de reparații se poate diviza pe scări de bloc , dacă proprietarii nu sunt de acord. Nu poate că 10 proprietari să propună ce vor fără să știe și ceilalți proprietari. Eu am strâns semnături de la vecinii mei că să-i reprezint conform Legii din Art. 25 , unde scrie că am voie să reprezint unul sau mai mulți proprietari cu acordul lor , dat cei din asociație spun că nu se poate
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
legea 196/2018

[ link extern ]

ART. 71
(1) Anul fiscal și exercițiul financiar al asociației de proprietari este anul calendaristic.
Excedentele anuale rezultate din execuția bugetelor de venituri și cheltuieli, rămase neutilizate la
finele exercițiului bugetar, se reportează în anul următor cu aceeași destinație.
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații
anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv
fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau
completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute
în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai
pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale
a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
(3) Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu
prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari prevăzut la art. 20 alin. (1).

Daca sunteti o singura asociatie de proprietari cu mai multe scari si automat un singur cont evident ca fondul de reparatii se depunde in singurul cont bancar.
Trebuie tinut cont ca se face in functie de suprafata apartamentului adica conta indiviza suprafata apartamentului raportata la suprafata totala)
Dar la folosire se va repartiza tinandu-se seama de cine benefiaza de lucrare.
1 Daca se face o lucrare si nu beneficiaza tot blocul atunci se ia din fondul de reparatii. (daca reparam acoperisul tuturor scarilor atunci da se ia din fondul de reparatii.
==============
2 Daca se face o lucrare doar la o scara de exemplu doar acoperisul unei scari, sau usile unei scarii sau zugravirea doar a une scari atunci achita doar locatarii scarii respective.
Da suma se ia din fondul de reparatii dar se pune la plata pentru recuperare doar locatariilor scarii respective pe langa fondul de rulment de il platesc lunar.

Adica sa existe un echilibru intrucat sunt scarii in cadrul unei asociatii care doresc sa zugraveasca la anual sau 2 anii iar alta scra din acelasi bloc la zece ani.
Fondul de reparații nu ar trebui să fie că înainte , toate scările de bloc la un loc . A venit o persoană cu propunere în A. G. și s-a votat că fondul de reparații să fie divizat pe scări de bloc. Nu mi se pare normal că câțiva proprietari să decidă ce să se facă , fără că ceilalți 400 de proprietari să nu știe. Mi se pare corect că fiecare scară de bloc să fie reprezentată de un proprietar , iar acesta după A.G. pe baza unui tabel să facă ședință pe scara lui , să spună ce s-a discutat la A. G. , iar vecinii să semneze în acel tabel cine e de acord cu propunerile asociației de proprietari și debea atunci se face 50 + 1 % pentru a trece sau nu acea propunere
Vi s-a explicat mai sus de doamna. Fondul de reparatii ar trebui sa fie tinut la un loc in contul asociatiei, dar la folosire sa se tina cont sa fie folosit doar la lucrari comune tuturor scarilor.
La lucrari individuale scarile isi platesc singure lucrarile dar pana la adunarea banilor se pot folosi de sumele din contul comun.
Apoi suma se trece pe lista de plata individual doar la locatarii scarii care au beneficiat de lucrarea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu mai multe scari tragicomix tragicomix buna ziua, va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: in decursul ultimilor 4 ani, in fondul de penalitati al blocului s-a strans o anumita ... (vezi toată discuția)
Reparatii intre locatari stevenkain stevenkain Cum se repartizeaza contravaloarea sumei repr. reparatiile/inlocuirea tevii (coloana de scurgere avariata) intr-un imobil vechi: - platesc DOAR locatarii a ... (vezi toată discuția)
Chirii spatii comune locatari gekura gekura 1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de ... (vezi toată discuția)