Eu am 54 de ani si lucrez ca inginer la Cariera . Am grupa 1 si a 2-a si dupa ce aplicam legea 263/2010,actualizata 2016 , am 5 ani si jumatate grupe din care se vor scade din cei 65 de ani , asta insemnand ca voi putea iesi la pensie la 59,6 ani
Eu am boala profesionala dobandita acum 7 ani ( Pneumoconioza minerului la carbune).Anul acesta fac 34 de ani de cotizatie si 54 varsta si daca cumva vor fi probleme cu serviciul si ne vor trimite in ordonanta 2 ani si plati compenatorii,eu voi face atunci 56 de ani si 36 de ani de cotizatie si pana la varsta de 59,5 ani pot sa-mi bag pensie pentru boala,iar apoi voi intra in pensie de varsta .
Intrebarile mele sunt
1. Daca iau platile compensatorii si stau in cei 2 ani inordonanta ,iar dupa aceia voi iesi la pensie ce procent voi primi?
2.Daca nu voi lua aceste plati compensatorii ce procentaj voi avea la pensie?
Am inteles ca daca a-si iesi direct in pensie as avea pensie 98% din salariul de incadrare ?
Am inteles ca daca stau 2 ani acasa si iua plati compensatorii ,cand i-mi iau pensie iau numai 75% din salariu de incadrare.
Doresc sa stiu daca ies la pensie cat la %din salariu pot obtine pensie pe caz de boala profesionala , sau cum se calculeaza aceasta pensie ?
Va multumesc si astept un raspuns concret.
Nu am spus ca sunt simple ,dar doar doream sa stiu cat va fi pensia mea pe caz de boala profesionala , fiindca inainte era simplu, aceasta era 90% din salariul de incadrare ,dar ori cum va multumesc .
Dupa 01/04/2001 in sistemul public pensia nu a fost calcuata ca si procent din salariul de incadrare.
Cat va fi oricare din pensiile d-voastra nu va poate spune nimeni.
Vroiam sa va mai intreb daca anii in care nu am achitat CASS sau CAS ( armata , concediu fara salariu sau zile care nu mi-au fost platite de intreprindere) as putea sa platesc retroactiv ca sa pot sa ajung la o cotizatie de 34 de ani .
Pensie
steaua59
va rog frumos sa ma lamuriti in aceasta speta .barbat nascut in anul 1959 noiembrie cu 36 de ani lucrati cu armata din care 21 de ani in grupa 2 100% sa ... (vezi toată discuția)