avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lnterzicerea dreptului la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lnterzicerea dreptului la munca

Vineri dimineata un coleg s-a prezentat la munca iar portarul i-a spus ca are ordin de la director sa nu- l mai primeasca la munca fara ca el sa fi primit o decizie de incetare activitate. In caietul de predare primire a postului de la poarta era notat ordinul de la director. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
tory_bei, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 21 Septembrie 2016
Am inteles ,este vorba despre Codul Penal,eu nu sunt specialista dar am deschis acest act normativ si citesc:

Infracţiuni de serviciu

Art. 297

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA


Din cate observ are aplicabilitate doar in cazul functionarului public asadar nu putem actiona in instanta penal decat un functionar public pt abuzul in serviciu...ori din cate inteleg nu este cazul in speta relatata
Potrivit dispoziţiilor art. 308 C.pen., subiect activ al infracţiunii poate fi şi persoana asimilată funcţionarului public sau o persoană care exercită o însărcinare în cadrul oricărei persoane juridice.
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este vorba de unitate publica, deci merg la ITM SAU LA PARCHET
Daca doriti sa faceti plangere penala , Parchetul are competenta si nu ITM - ul.

ITM-ul poate fi sesizat numai pentru aspecte legate de nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca.

În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri.
Legea 53/2003 titlul I ,cap 1 ,art. 3 , aliniat 1 :
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.

Avand un CIM rezulta ca trebuie sa-l respecte ca parte semnatara . Ingradirea respectarii CIM e echivalenta cu ingradirea dreptului la munca deoarece o persoana fizica nu poate lucra in doua locuri in acelasi timp .
Din moment ce prevederea e in Codul Muncii e si problema Institutului Teritorial de Munca .

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva politiei ciurli_si_burli ciurli_si_burli Cui i se adreseaza o plangere impotriva politiei? De exemplu se face un abuz in timpul unei declaratii (este obligat sa scrie ce nu vrea) sau ca nu i se aduc ... (vezi toată discuția)
Abuzul in serviciu elenamarta elenamarta Am văzut pe calalele tv, că există persoane invinuite de abuz în serviciu. Întrebări: 1. În ce articol din CP se încadrează această ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu ? FRD FRD In cazul in care un administrator al unei societati straine emite un act aditional la CIM in scopul de a-si confectiona un inscris pro causa si il semneza ... (vezi toată discuția)