avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 159/2016 si asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 159/2016 si asociatiile de proprietari

Buna seara !
In conformitate cu prevederile acestei legi, asociatiile de proprietari pot percepe sau nu un pret de la firmele de comunicatii care si-au instalat cablurile pe peretii blocului ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:35, 12 Octombrie 2016
Va referiti la HG 159/2016?
Daca da, la ce articol anume va referiti? Citati-l aici!
Este chiar Legea 159 din 19.07.2016, privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice
ACT EMIS DE: Parlamentul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 559 din 25 iulie 2016.
[ link extern ]
Asociatiile de proprietari in cazul solicitarii din partea tertilor pentru utilizare exclusiva parte comuna condominiu, pot solicita si incheia contracte de inchiriere si percepe lunar c/v chirie
ynocentta a scris:

Asociatiile de proprietari in cazul solicitarii din partea tertilor pentru utilizare exclusiva parte comuna condominiu, pot solicita si incheia contracte de inchiriere si percepe lunar c/v chirie

Va multumesc pentru raspuns, dar va spun sincer ca n-am inteles nimic din raspunsul dvs !
Care terti ?!?
Aici e vorba doar de doua parti : asociatia de proprietari si firma de cablu care are deja instalate cablurile. Cablurile respective au fost instalate in perioada de jungla a anilor `90 cand nimeni nu intreba pe nimeni si nu exista nici un act legal : vroia cineva tv prin cablu, venea un nene de la firma respectiva si monta cablu pe perete si i-l baga in casa.
Am facut investigatii in arhiva asociatiei si nu exista nici un act, niciun acord scris intre asociatie si firma de cablu.

Care utilizare exclusiva ?!?
Ce inseamna "c/v" ?

Am intrebat doar daca in baza legii 159 este intemeiat de a solicita firmei de cablu sa plateasca chirie asociatiei pentru cablurile instalate pe pereti.
Aici fac referire la art.12 din legea amintita.

Tertii reprezinta oricare parte interesata sa utilizeze partea comuna din imobilul de locuit in comun-in speta dispusa discutiei firma de cablu
c/v=contravaloare
Conform dispozitii in vigoare,proprietarii nu au dreptul sa schimbe destinatia sau aspectul partii comune dact cu acordul asociatiei de proprietari
Tot conform dispozitii in vigoare partea comuna de imobil ,poate fi utilizata in temeiul unui contract de locatiune=inchiriere incheiat intre asociatia de proprietari si solicitant
Este clar acum ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie incasata de asociatie de la firma cablu tv maria1956 maria1956 fima care asigura cablu tv are instalatia pe blocul nostru( suntem proprietari din 1980).eu stau la ultimul etaj si un cablu care traverseaza strada pentru un ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru cablu de internet mnegut mnegut Problema 1 : Acum 5 ani de zile cand am instalat un cablu de internet care trece pe holul blocui nu am cerut acordul asociatie de proprietari deoarece ... (vezi toată discuția)
Taxa perceputa de asociatie firmei de internet pentru "gazduirea" unitatii centrale m.belu m.belu OUG nr.79/2002, art.26, pct.4, prevde ca firmele care furnizeaza servicii de comunicatii electronice au obligatia sa plateasca titularului dreptului de ... (vezi toată discuția)