avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Nerezident al carui venit este suportat de o persoana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Nerezident al carui venit este suportat de o persoana juridica nerezidenta in Romania

Un cetatean estonian, nerezident, angajat al unei societati din Estonia este detasat pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 12 luni. Salariul este achitat de societatea din Estonia care nu detine pe teritoriul Romaniei un sediu permanent sau un reprezentant fiscal. Angajatul detine certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile estoniene si formular A1. Contributiile sociale sunt achitate de catre angajator in Estonia.
In Romania cetateanul estonian depune declaratia 224.
La stabilirea bazei de calcul a impozitului pe venit procedez astfel: din venitul brut scad contributiile de asigurari sociale achitate pe teritoriul Estoniei.
Valoarea contributiilor sociale nu trebuie sa depaseasca valoarea contributiilor sociale stabilite prin lege in cazul persoanelor rezidente (nivelul taxele din Romania) sau se vor deduce taxele sociale calculate de tara de rezidenta care le si plateste (la valoarea din tara de rezidenta)? Trebuie aplicate prevederile articolului 128 al. 1 din Codul Fiscal, chiar daca venitul din salarii este achitat de o companie din Estonia?
Cei de la ANAF ne-au recomandat ca din venitul brut sa deducem contributiile sociale la valoarea prevazuta in legislatia din Romania, insa in instructiunile de completare a declaratiei 224 este prevazut ca: “se inscrie suma totala a contributiilor obligatorii, datorate de contribuabil in luna de raportare potrivit legii si platite.” In acest caz, valoarea contributiilor din Romania depaseste valoarea contributiilor din Estonia si practic nu putem respecta prevederile instructiunilor de completare.

Concret:
Venit brut 10.000
Contributii sociale achitate in Estonia 1100
Impozit retinut in Estonia 0
Venit net incasat de persoana fizica 8900
Cum ar trebui sa declar in 224?

Alte discuții în legătură

Angajare in strainatate szilardkeszeg szilardkeszeg Buna ziua, Ma numesc Keszeg Szilard si sunt din Cluj. Am semnat un contract de munca cu o firma din Ungaria, firma care nu are sediu sau punct de lucru in ... (vezi toată discuția)
Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate Cateye Cateye Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul ... (vezi toată discuția)