avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pericol de a ramane pe strada
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pericol de a ramane pe strada

Buna ziua!
Situatia e urmatoarea: inainte de a ne casatori, sotul meu a cerut permisiunea parintilor sai de a renova o camera care era, la acel moment o camera goala, fara geam, fara usa, fara pod, nevaruita (doar ridicata constructia), camera care are intrare separata de restul casei, pentru a locui amandoi acolo, fara a plati chirie, ci numai utilitatile. Sotul meu mai are 6 frati, iar casa cu pamantul sunt pe numele socrului si a soacrei. In momentul cand am luat cununia civila(am semnat pentru acord de bunuri comune iar camera era gata-camera goala, dar terminata ca si constructie), eu am venit cu bani personali (o parte din ceea ce castigam eu la acea vreme, o parte un ajutor din partea familiei mele) care au fost investiti in felul urmator: o parte din bani la constructie si materiale pentru constructia unei anexe-bucataria, o parte pentru facturi (utilitati), o parte s-au cheltuit la comun pentru alimente..etc... Intre timp, sotul meu a adus un aport de bani mai mare, care au fost investiti in constructie. Acum constructia este gata. Intrebarile noastre sunt:
1. in conditiile in care avem amandoi mutatie pe acea locuinta (el a avut dinainte, iar eu am fost luata in spatiu), are dreptul unul dintre parinti, sau ambii sa ne dea afara, in conditiile in care am investit amandoi in constructie(este drept ca mai mult a investit sotul meu, dar cheltuielile au fost in comun... )?
2. Au dreptul de a ma da pe mine afara, ca nora, in conditiile in care sotul traieste si nu avem copii?
3. Au dreptul de a-l da pe el afara? Sau, au dreptul fratii lui sa-l dea afara dupa moartea parintilor sai?
4. Si... daca sotul meu moare (Doamne fereste!) pot socrii sau fratii sai sa ma dea afara?
Mentionez ca la acest moment nu exista testament sau alte acte care sa imparta mostenirea.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:55, 17 Octombrie 2016
Buna ziua,
1. In acest moment, daca nu ati pastrat acte care sa ateste faptul ca dumneavoastra ati investit in constructie, aceasta apartine parintilor sotului indiferent ca aveti sau nu mutatie acolo. Daca aveti ceva acte, pentru partea de bani investiti, puteti solicita despagubiri. Va sfatuiesc sa incheiati o chitanta, chiar de mana, din care sa reiasa faptul ca ati investit in acea constructie.
2. Da, parintii sotului dumneavoastra va pot evacua daca doresc acest lucru printr-o actiune in instanta.
3. Da, socrii dumneavoastra pot solicita, tot prin instanta, evacuarea fie a dumneavoastra, fie a sotului fie e ambilor, indiferent ca ave'i sau nu copii.
4. Dupa decesul parintilor, la mostenirea socrilor dumneavoastra vin TOTI fratii, fiecare cu o cota parte egala din bunurile din masa succesorala. daca se coalizeaza, la iesirea din indiviziune, daca imobilul nu este comod partajabil, fratii pot solicita sa fiti evacuati cu plata unei sulte.
5. Dumneavoastra, daca sotul decedeaza, aveti dreptul sa mosteniti o cota conform art. 972 C.Civ.
multumesc pentru raspuns!
Buna ziua! Parintii va pot evacua,doar incuind poarta,fara instanta, e proprietatea lor, aici in privinta investitiilor d-voastra sunte-ti vinovati fiindca a-ti investit aiurea,fara a face vreun act notarial sau orice va aducea si d-voastra dreptul la proprietate.Deci nu spun ca totul e dus pe apa sambetei,dar daca nu deveniti sclavii parintilor,aveti optiunea sa nu mai investiti nimic de acum incolo,...fratii nu au nicio vina ca d-voastra a-ti aruncat cu banii fara sa ganditi si nu e nimeni responsabil pentru ce face fiecare cu banii lui. Ma scuza-ti ca o spun pe sleau,metode de judecata sunt multe ( poate castigatoare,poate nu),asta presupune procese si bani cheltuiti inca o data aiurea din pacate ne luam cu valul si din dorinta de a ne recapata banii pierduti ,nu realizam ca nu facem altceva decat sa pierdem in continuare.Doamne fereste,in cazul decesului sotului,intra-ti ca drept de mostenitor in cota parte, nu are legatura cu investitia , aici ar mai fii un aspect daca cad fratii de acord impreuna cu socrii binenteles sa va recunoasca investitia si sa considere din bunul simt ca d-voastra sa aveti parte de ceva mai mult,in functie decat hotarati toti la un loc, aceasta ar fi cea mai buna cale.Va doresc succes si o zi buna in continuare:thumbup:
Investitiile in casa sau in terenul care se afla in acte in proprietatea altcuiva (cum e cazul cameeri c pricina si a anexei - bucatarie), nu va fac proprietari. NU a fost cea mai inspirata solutie, in caz ca ceva merge prost, lucrurile sunt in defavoarea dvs. ca si cuplu, si chiar in defavoarea dvs. ca sotie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare cu clauza viagera dilema_pg dilema_pg Buna ziua. Am si eu o problema si cu ajutorul dumneavostra sper sa o rezolv. Sotia mea a facut inainte de casatorie act de vanzare cumparare cu clauza ... (vezi toată discuția)
Investitie in curtea socrilor madalina Bogdan madalina Bogdan sunt casatorita de 15 ani si ca sa pot trai decent am construit in curtea socrilor lipit da casa lor mai multe camere adica o bucatarie , o baie , ... (vezi toată discuția)
Mostenire marilena123 marilena123 buna ziua! va deranjez si eu cu o intrebare! eu cu sotul meu locuim la socrii iar acum vrem sa ne mutam! in timpul cat am locuit la dansi am construi anexa la ... (vezi toată discuția)