avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata asig. sanatate de catre o persoana, care numai ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata asig. sanatate de catre o persoana, care numai invata, dar nici nu lucreaza inca

Buna ziua,

Spuneti-mi va rog, ce cale trebuie urmata de fiica mea, care numai e studenta, dar inca nu lucreaza. Cum poate fi asigurata la Casa de sanatate de acum inainte? De ce acte e nevoie?

Multumesc,
Cornelusha
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 20:07, 24 Septembrie 2016
In acest caz, va trebui sa depuna Formularul 604 „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate” . Acesta se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Detalii gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...
cornelusha a scris:



Spuneti-mi va rog, ce cale trebuie urmata de fiica mea, care numai e studenta, dar inca nu lucreaza. Cum poate fi asigurata la Casa de sanatate de acum inainte? De ce acte e nevoie?




Iata prevederile Codului Fiscal (actualizat)in aceasta privinta:
ART180
1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia prevăzută la art. 181; sau

b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 181, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară. (2) Salariul de bază minim brut pe ţară, prevăzut la alin. (1), este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181.


ART 181Depunerea declaraţiei

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) depun o declaraţie la organul fiscal competent, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.


ART182Plata contribuţiei

(1) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. a), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează lunar până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181, pe toată perioada declarată conform art. 181.
(2) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. b), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b).


1.Asadar,se prezinta persoana la Administratia Financiara de care apartine, comunica ca doreste sa se asigure la sanatate ,fiind in situatia de a nu obtine venituri,va primi o declaratie pe care va trebui sa o completeze in vederea stabilirii contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

2. Va alege una dintre cele 2 posibilitati de asigurare indicate la art 180,adica fie lunar pe o perioada de cel putin 12 luni,fie la data cand are nevoie de un serviciu medical

3. Se va prezenta la Casa de Sanatate in vederea obtinerii adeverintei de asigurat care ii va adeveri calitata de asigurat pana la emiterea cardului de sanatate.

4. La Casa de Sanatate,va prezenta urmatoarele documente:(cf siteul oficial CASMB)

- copie act de identitate,
- Declaratie pe propria raspundere ca nu au realizat venituri pe perioada termenelor de prescriptie (Anexa 4),
- certificat constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, pentru numele si prenumele solicitantului (pentru cei care solicita pentru prima data Adeverinta de asigurat)
- dovada emisa de ANAF/Trezorerie/Banca privind achitarea contributiei de sanatate pe ultimele 6 luni şi luna curentă (pentru asiguratii care pana la data de 30.06.2012 au platit contributie de sanatate la CASMB, este necesara prezentarea tuturor documentelor care atesta plata contributiei de sanatate la ANAF, incepand cu 1 iulie 2012)
- Fotocopie dupa Declaratia prevazuta la art. 180 din legea nr .112/2016 inregistrata la ANAF
- Cerere de obtinere a adeverintei de asigurat (Anexa1)
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Sunt o persoana plecata din Romania de 15 ani, timp in care am platit o perioada foarte scurta asigurari de sanatate si apoi le-am intrerupt. ... (vezi toată discuția)
Cass asociat firma apetra apetra SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate, - fie prin contract de munca, - fie prin ... (vezi toată discuția)