avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... actiune la c.e.d.o.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

actiune la c.e.d.o.

rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele savirsite dupa semnarea Conventiei (1994?)? - multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
dmh, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:57, 3 Septembrie 2009
Din cate stiu se are in vedere doar momentul semnarii Conventiei.
Inainte de a fi stat parte la conventie Romania nu respecta CEDO.
Exista insa Declaratia universala a drepturilor omului.

Pe dvs., cred ca v-ar interesa Declaratia universala a drepturilor omului.

avocat Claudiu Lascoschi
-Pe mine ma intereseaza daca C.E.D.O. ar admite declansarea unei actiuni pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie. -rog raspuns.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
dmh, utilizator
Parerea mea este ca nu se poate asa ceva, dar puteti incerca.

Romania nu era obligata sa respecte CEDO, dar drepturile omului trebuiau respectate si in regimul de pana in 89'.Fac insa precizarea ca respectarea drepturilor omului nu erau garantate in baza CEDO.

avocat Claudiu Lascoschi
Legea nr. 30/1994 privind ratificarea
Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
si a protocoalelor aditionale la aceasta conventie
(publicata in Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994)

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1.
Se ratifica Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, incheiata la Roma la 4 noiembrie 1950, amendata prin protocoalele nr. 3 din 6 mai 1963, nr. 5 din 20 ianuarie 1966 si nr. 8 din 19 martie 1985 si completata cu Protocolul nr. 2 din 6 mai 1963, care fac parte din aceasta.

Art. 2.
Se ratifica, de asemenea: primul Protocol aditional la conventie, Paris, 20 martie 1952; Protocolul nr. 4 recunoscind anumite drepturi si libertati, altele decit cele deja inscrise in conventie si in primul protocol aditional la conventie, Strasbourg, 16 septembrie 1963; Protocolul nr. 6 privind abolirea pedepsei cu moartea, Strasbourg, 28 aprilie 1983; Protocolul nr. 7, Strasbourg, 22 noiembrie 1984; Protocolul nr. 9, Roma, 6 noiembrie 1990, si Protocolul nr. 10, Strasbourg, 25 martie 1992.

Art. 3.
In baza art. 25 si 46 din conventia mentionata, Romania recunoaste dreptul la recursul individual in fata Comisiei Europene a Drepturilor Omului si jurisdictia obligatorie a Curtii Europene a Drepturilor Omului in privinta drepturilor cuprinse in Conventia europeana a drepturilor omului, precum si in Protocolul nr. 4 recunoscind anumite drepturi si libertati, altele decit cele deja inscrise in conventie si in primul Protocol aditional al conventiei, Strasbourg, 16 septembrie 1963, si in Protocolul nr. 7, Strasbourg, 22 noiembrie 1984, pentru cauzele in care violarea drepturilor garantate de aceste texte intervine dupa intrarea lor in vigoare pentru Romania.
DESTUL DE CLAR, NU ? Romania recunoaste dreptul la recursul individual in fata Comisiei Europene a Drepturilor Omului, pentru cauzele in care violarea drepturilor garantate de aceste texte intervine dupa intrarea lor in vigoare pentru Romania.


Curtea Constituţională decizia 94/1996 :
Astfel, Curtea Constituţională a examinat însăşi conformitatea prevederilor Legii nr.30/1994 privind ratificarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi a protocoalelor adiţionale la această convenţie, cu dispoziţiile constituţionale. Prin Decizia nr.94/1996, Curtea a analizat criticile de neconstituţionalitate care priveau dispoziţiile art.3 din această lege, potrivit cărora, „În baza art.25 si 46 din convenţia menţionată, România recunoaşte dreptul la recursul individual în faţa Comisiei europene a drepturilor omului şi jurisdicţia obligatorie a Curţii europene a drepturilor omului în privinţa drepturilor cuprinse în Convenţia europeană a drepturilor omului, precum şi în Protocolul nr.4 recunoscând anumite drepturi şi libertăţi, altele decât cele deja înscrise în convenţie şi în primul Protocol adiţional al convenţiei, Strasbourg, 16 septembrie 1963, şi în Protocolul nr.7, Strasbourg, 22 noiembrie 1984, pentru cauzele în care violarea drepturilor garantate de aceste texte intervine după intrarea lor în vigoare pentru România.” Soluţia pronunţată de instanţa de contencios constituţional a arătat că acest text de lege nu poate fi considerat a fi contrar obligaţiei constituţionale de îndeplinire întocmai şi cu bună-credinţă a convenţiilor internaţionale, obligaţie prevăzută de art.11 din Constituţie, şi nici ca fiind contrară prevederilor constituţionale referitoare la prioritatea tratatelor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului faţă de legile interne. În argumentarea acestei soluţii s-a reţinut că aplicarea jurisdicţiei internaţionale consacrate de Convenţie în cauzele anterioare aderării, aşa cum susţineau autorii excepţiei, ar reprezenta o încălcare a principiului neretroactivităţii legii, prevăzut de art.15 alin. (2) din Constituţie.
CONCLUZIE : va puteti adresa la c.e.d.o ptr o fapta savarsita inainte de semnarea conventiei in 1994
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
ContSters89128, utilizator
Nu cred ca va puteti adresa CEDO cu o asemenea plangere ... intrucat in afara faptului ca violarea drepturilor a avut loc inainte de a fi ratificata Conventia de catre tara noastra, pentru a fi admisa o astfel de actiune mai trebuie sa fie indeplinite si celelalte conditii de admisibilitate a plangerii.

Alte discuții în legătură

- c.e.d.o. admite cereri ...? dmh dmh rog raspuns, preferabil argumentat: - C.E.D.O. admite cereri pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau nu? - ... (vezi toată discuția)
De cate ori se va mai omite obligativitatea practicii cedo pentru romania? Roland Mindrila Roland Mindrila Scurt istoric : Art.11 din Constituţia României stabileşte, cu valoare de principiu, obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu ... (vezi toată discuția)