avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Risc radiatii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Risc radiatii

Intrebare: Este normal ca in cabina unui agent de paza cu dimensiunile de 2mp sa se monteze doua monitoare,camera de supraveghere,senzor miscare si echipamentul electric/electronic aferent la mai putin de 1,5 m de agentul de paza?Nu exista pericolul ca radiatiile emise de acestea sa afecteze sanatatea agentului? In plus legea 52/2012 nu a fost incalcata de firma care a montat acest echipament in cabina agentului de paza?
Cel mai recent răspuns: anonim_71 , utilizator 14:11, 26 Octombrie 2016
Daca agentul de paza are in sarcina supravegherea monitoarelor respective, este normal ca echipamentul sa fie montat intr-un spatiu la care agentul de paza are acces (in cazul de fata cabina de paza).
Legat de dimensionarea cabinei de paza, angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006, anexa 1
-pct.15. Dimensiunile incaperilor si volumul de aer in incaperi - libertatea de miscare la postul de lucru.
15.1. Incaperile de lucru trebuie sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente, care sa permita lucratorilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora.
15.2. Dimensiunile zonei neocupate a postului de lucru trebuie sa fie calculate astfel incat sa
permita lucratorilor sa aiba suficienta libertate de miscare pentru a-si indeplini sarcinile de munca.
Daca acest lucru nu este posibil din motive specifice postului de lucru, lucratorul trebuie sa aiba suficienta libertate de miscare in apropierea postului sau de lucru.
Legat de nivelul de radiatii, solicitati angajatorului sa va prezinte nivelul de radiatii determinat in cadrul evaluarii riscurilor profesionale pentru locul dvs. de munca/ postul de lucru.
Evaluarea riscurilor profesionale de catre angajator este obligatorie conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006,
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Firma care a montat camerele nu a afisat pictogramele care avertizeaza ca perimetrul este supravegheat video,a montat camera de supraveghere si in garderoba care serveste si camera unde se ia pauza de masa si se schimba salariatii de haine,serverele se afla in acelasi spatiu mic precum si o antena wireless,acelasi spatiu este folosit si de agentii de paza care asigura paza obiectivului.Este vorba despre garderoba unui muzeu din Pitesti.Seful de sectie a muzeului impreuna cu alti salariati, periodic, vizioneaza inregistrarile de pe camerele de supraveghere privind activitatea salariatilor si agentilor de paza desi nu au atributii in acest sens.Aceste echipamente s-au montat fara ca angajatorul sa faca evaluarea riscurilor profesionale si cu incalcarea legii 677/2001.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
anonim_71, utilizator
Puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data - Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia judeteana de sanatate publica, Consiliul judetean (daca muzeul tine de acesta), Inspectoratul judetean de politie.
Da,muzeul apartine de Consiliul Judetean.Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme spatiu salariati StefanaSorescu StefanaSorescu Buna ziua, spuneti-mi va rog, exista vreo reglementare prin care angajatorul este obligat sa ii asigure salariatului un birou (incapere) luminata si aerisita ... (vezi toată discuția)
Spatiu alocat minim BX BX Pentru un angajat, care este spatiul minim ce trebuie alocat pentru ca el sa-si desfasoare activitatea la birou ? In normativele europene apare 10mp, la noi ... (vezi toată discuția)
Spatiu de lucru (birou) susu alina susu alina Buna ziua, intrebarea mea este cati m2 se aloca unui angajat ce isi desfasoara activitatea la birou in fata calculatorului - conform legislatiei in vigoare. ... (vezi toată discuția)