avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de constructie, acordul vecinilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de constructie, acordul vecinilor

Buna seara,
detin un teren de 1000mp cu o deschidere de 10m cu adancime de 100m, din care primii 500mp sunt intravilan si restul extravilan. Doresc sa imi construiesc o locuinta (P+M) lasand un spatiu intre constructie si terenul vecinului de 0.6m - mentionez ca propritatea mea este deja ingradita. Vecinul din stanga proprietatii mele are un teren cu o deschidere de 16.7m si se inchide inspatele proprietatii mele cu mult mai mult. de ceva timp imi tot propune un schimb de teren - vrea cei 500m din extravilan in schimbul unei parti egale in fata spre drum ( situatie care mi-ar deschide mai mult spatiu la drum, doar ca eu nu doresc acest schimb, dar avand in vedere ca are relatii in primarie, ma tot sicaneaza cum ca ma da in judecata si ca nu o sa pot primi autorizatie de constructie decat cu acordul lui. m-am dus la primarie sa imi depun actele pt autorizatie si primul lucru pe care lam primit ca raspuns a fost daca am un acord facut cu vecinii pentru a construi... nu am un astfel de acord - ar insemna sa cer acord vecinului care imi vrea terenul la schimb. Am incercat sa caut ceva care sa ma lamureasca in aceasta situatie dar nu gasesc nici o lege care sa imi interzica constructia si nici un temei legal in care sa imi trebuiasca acordul vecinilor de a construi pe terenul meu. Am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat, mai ales ca nu sunt un cunoscator al legilor si nici a interpretarii lor.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:39, 8 August 2018
Nu vad ce acord sa faceti cu vecinul atata vreme cat nu va depasiti limitele juridice ale dreptului dvs. de proprietate.

Trebuie sa mergeti pe calea legala, certificat de urbanism, acolo se specifica ce si cum se poate construi, apoi autorizatie cu memoriu tehnic si restul actelor, si apoi depuneti actele. Primaria este obligata sa va raspunda in termen. Ulterior decideti in consecinta.

P.s.
Din ce spuneti pare un schimb avantajos, dvs. luati in fata, el in spate, insa dvs. cunoasteti situatia mai bine, desigur.
Distanta este mica fata de terenul vecin (minimul legal) si aici vor fi probleme. Daca acoperisul e putin mai mare picatura va cadea in curtea vecina si nu se accepta asa ceva - alte procese sau probleme. Cel mai bine este sa discutati amiabil cu vecinul si sa va intelegeti. Mai da unul, mai lasa celalalt ... Cautati pe google: "distanta minima intre constructii"
Solicitati un certificat de urbanism in vederea construirii unei locuinte de la primarie. In acest document primaria va specifica toate datele de care aveti nevoie, respectiv retragerea fata de aliniament a viitoarei constructii, adica distanta intre noua cladire si gardul vecinului.
In anumite localitati, terenurile cu 10 m deschidere sunt necontruibile, depinde de urbanismul zonei.
Ma indoiesc ca puteti construi la 0,6 m de curtea vecinului, acest lucru este permis uneori, daca si vecinul are aceeasi distanta de la casa lui pana la gardul dvs. Distanta minima admisa intre casa si gard este de 3 m cu geam si 1,9 m fara geam (cititi codul civil).
Pe langa asigurarea intimitatii, aceste distante au si rolul protejarii constructiilor la un eventual incendiu.

In certificatul de urbanism si autorizatia de constructie o sa mai vedeti si alte conditii...trebuie o deschidere minima la strada cum se spune, pentru ca daca sunati la 112 in caz de incendiu pompierii sa aiba loc sa poata interveni..( face parte din avizul ISU )...si alte conditii pe care unele din ele s-au mentionat deja...Urmati pasii legali atata timp cat nu va depasiti limitele proprietatii.
cum ati rezolvat?
Din ce stiu eu pentru o casa izolata va trebuie minim 12 m deschidere, pentru una cuplata minim 10 m iar pentru case insiruite minim 8 m.

Alte discuții în legătură

Constructie casa fata de axul drumului privat cccir cccir Detin un teren cu doua deschideri, una la drum public, iar una a fost creata prin cedare de teren, pentru acces proprietari din spatele terenului meu. Eu am ... (vezi toată discuția)
Am moștenit o casă care are unul din ziduri pe hotar, și am obținut autorizație de demolare. vecinul nu e de acord cu demolarea, cum să procedez? cipriakos cipriakos Am mostenit o casa care are unul din ziduri pe hotar. Am hotarit sa o demolez si sa construiesc alta sens in care am obtinut autorizatia de demolare. Vecinul ... (vezi toată discuția)
Distanta minima la care se poate construi alexandru.cenusa alexandru.cenusa Buna ziua! Am sa trec direct la subiect pentru a primi un raspuns cat mai concret. Am un teren in proprietate, cu latimea de 15,49 metri, pe care doresc sa ... (vezi toată discuția)