avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... perioada somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

perioada somaj

Buna ziua!
As dori sa stiu ce perioade imi sunt luate in calcul la vechimea in munca, avand in vedere faptul ca lucrez la stat si beneficiem de sporul privind vechimea totala in munca. Am avut o perioada de somaj de 6 luni, pe parcursul acestei perioade am avut concedii medicale,perioada prenatala si am intrat pe concediu maternal de 2 ani, ulterior reluand perioada de somaj ramasa.
Care perioada se ia in calcul la vechimea totala in munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 28 Septembrie 2016
Detaliati perioadele respective , ca sa va putem spune exact.
Din iulie 2013 pana in februarie 2014, cand am intrat pe maternitate, am fost pe somaj intercalat cu concedii medicale
1. Somajul acordat in baza Legii nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională constituie vechime in munca.

Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

In speta, perioada de somaj cuprinsa intre iulie 2013 pana in februarie 2014, constituie stagiul de cotizare la pensie, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).


2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor :

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .


Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Prin urmare, perioada de CCC este considerata vechime in munca si in specialitate, perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj, stagiu asimilat de cotizare pentru pensie, stagiu de cotizare la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul crestere copil este vechime in munca? rellys rellys concediul de crestere copil este considerat ca vechime ? se ia in calcul la somaj? (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru somaj? papic papic concediul pt cresterea copilului este considerat vechime in munca la calculul vechimei totale in munca pt obtinerea indemniztiei de somaj (vezi toată discuția)
Vechime, paternala. hdm hdm -se acorda vechime în muncă pe perioada concediului paternal? (vezi toată discuția)