avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Copii minori in intretinere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Copii minori in intretinere

Buna ziua.
Am doi copii minori, unul de 17 ani elev clasa a XII si al doilea in varsta de 12 ani elev in clasa a VI.
Pentru deducerea acordata la impozitul pe salariu pentru copii minori aflati in intretinere, pot beneficia ambii parinti sau doar unul din parinti (mama sau tata).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:06, 30 Septembrie 2016
Beneficiaza un singur parinte.
De anul acesta, din ianuarie 2016, pot beneficia ambii parinti de deducerea personala pentru copiii minori,insa numai la functia de baza, conform Noului Cod Fiscal Legea 227/2015.
CER SCUZE, DACA PUTETI DETALIA, NU STIU CE INSEAMNA " NUMAI LA FUNCTIA DE BAZA".
MULTUMESC.
Art. 35. [cumulul de functii]
1 Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
2 Fac exceptie de la prevederile alin. 1 situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Angajatul nu mai este obligat sa isi declare functia de baza, conform legii. Totusi, anagajatorii pot solicita salariatul sa isi declararea functia de baza, caz in care ar fi ideal ca acesta din urma sa incadreze la functie de baza functia cu salariul cel mai mare. El va beneficia de acea deductie salariala insa numai in cazul functiei de baza dar nu si in cazul functiilor prin care realizeaza cumul.

Functia de baza nu se stabileste dupa un anumit criteriu impus, ci este aleasa de catre salariatul care realizeaza cumul de functii. Retinerile / deducerile salariale sunt aceleasi ca si pana acum, ele nu au fost modificare.
Codul Fiscal
art. 7 - Definiții ale termenilor comuni
în înțelesul prezentului cod, cu excepția titlurilor VII și VIII, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
...
2. activitate dependentă la funcția de bază - orice activitate desfășurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcție de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! recent m-am angajat la un al doilea loc de munca, ... Dianamaria0 Dianamaria0 Buna ziua! Recent m-am angajat la un al doilea loc de munca, tot la fel, cu norma intreaga. Intrebarea este daca se mai aplica declararea functiei de baza. Din ... (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere androneoana androneoana Copiii minori sunt in intretinerea ambilor parinti.Daca copilul minor a implinit 18 ani si este inca elev in clasa a XII-a mai beneficiaza ambii parinti ... (vezi toată discuția)
Funcția de baza Lara2019 Lara2019 As vrea sa stiu daca lucrez in 2 locuri ( învățătoare de dimineata pana la ora 12 , 4h/zi dar in contract sunt trecute 8h/zi și de la ora 2 până la ora ... (vezi toată discuția)