avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca un angajat poate avea doua contracte de munca cu norma intreaga la acelasi angajator pe functii diferite.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 10:54, 3 Octombrie 2016
1. Codul Muncii
art.35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.

Codul Muncii prevede la art.35 dreptul salariatului de a cumula mai multe functii la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, se poate incheia un nou c.i.m. cu acelasi angajator chiar daca mai exista incheiat un c.i.m. cu norma intreaga.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

In doctrina -care nu constituie izvor de drept - s-a opinat :
Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

3. Pentru o alta opinie vedeti
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
In opinia mea la acelasi angajator 2 contracte de munca cu norma intreaga nu sunt posibile prin faptul ca programul de lucru pt cele 2 contracte nu se poate suprapune,in aceste conditii se lucreaza 16 ore /zi ,ceea ce inseamna ca nu se mai poate respecta prevederea art 135 al(1) Codul Muncii:

Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Nu este obligatoriu ca programul de munca sa se suprapuna.
De ex. pentru sectorul bugetar,este interzis prin lege sa se suprapuna programul de lucru pt cele 2 functii cumulate ,ART24(2) Legea 2842010:

(2) Posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice de predare, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiilor de specialitate artistică, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul şi de către persoane din aceeaşi unitate şi numai în condiţiile în care programul funcţiei cumulate nu se suprapune celui corespunzător funcţiei de bază


Si in cazul de fata,situatia descrisa de utilizator,fiind vorba despre functii diferite,nu intrevad posibilitatea ca programul de lucru pt functia de baza sa coincida cu programul de lucru de la functia cumulata,sunt 2 posturi diferite,cu sarcini diferite si practic nu ar avea posibilitatea sa le indeplineasca suprapus in acelasi interval orar !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am dreptul de a avea cumul de functii, contabil la ... cordeamon1ca@yahoo.com cordeamon1ca@yahoo.com Buna ziua.Am dreptul de a avea cumul de functii, contabil la doua unitati de invatamant( angajatori diferiti) avand contract de 8 ore la fiecare?. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Al doilea loc de munca contract norma intreaga . allias007 allias007 Am un loc de munca cu norma intreaga program de tura 12 ore 12/24/12/72.Pot avea al doilea loc de munca cu acelasi program de tura de 12 ore dar cele 12 +12 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca dublu robertm24 robertm24 Buna ziua, in prezent lucrez la o companie part time, programul de munca este impartit astfel: O fractiune de norma de 24/h pe saptamana repartizate astfel: ... (vezi toată discuția)