avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Autorizatie de construire in regim P+1+M(intrare in ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Autorizatie de construire in regim P+1+M(intrare in legalitate)

Am inceput constructia unei case fara autorizatie de construire, pe 22 oct 2012 am obtinut autorizatia de construire(intrare in legalitate).La acel moment casa era ridicata la rosu si cu tabla pusa.Pe 22 oct.2015 am obtinut prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire pana la data de 10 oct 2016.In data de 26.08.2016 am fost la urbanism, la biroul de regularizare taxe,mi s-a calculat cat mai am de platit,am platit taxele respective,inclusiv taxele la INSP.REG.IN CONSTRUCTII,pe data de 07.09.2016 s-a incheiat PROCESUL VERBAL DE RECEPTIE LA TERMINAREA LUCRARILOR.
Am fost apoi la taxe si impozite si am depus dosarul pentru stabilirea impozitului pentr cladirea nou construita.Doamna care se ocupa de dosarul meu mi-a spus ca trebuie sa platesc impozit pe constructia noua din 2012 data la care am obtinut autorizatia de construire,pentru ca e imtrare in legalitate si binenteles cu penalitatile aferente.Astept raspuns cat se poate de repede,nu stiu ce sa fac,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ion aurel , utilizator 01:15, 22 Octombrie 2018
Autorizația de construire are valabilitate cel mult 12 luni de la data emiterii,potrivit legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, art 7,alin 5

[ link extern ]

Prin urmare dvs nu ați obținut autorizație de construire în anul 2012 pentru că ea ar fi fost valabilă până în 2013 și din 2013 puteați să obțineți o prelungire care ar fi avut valabilitate încă 12 luni cel mult( legea 50/1991, art 7, alin 7).
În 2012 ați declarat construcția existentă și ați intrat în legalitate și de atunci vi se calculează impozitul pe clădire.
Multumesc de raspuns, dar tot nu m-am lamurit, in 22 oct 2012 am primit autorizatia de construire(intrare in legalitate) unde pe verso scrie termenul de valabilitate a autorizatiei este de 12 luni, durata de executie a lucrarilor este de 24 luni, calculata de la data inceperii efective a lucrarilor.In data de 20 oct 2013 am depus la urbanism comunicare de inceperea lucrarilor, prin urmare terminarea lucrarii trebuia facuta pana in oct 2015. In oct 2015 am prelungit valabilitatea autorizatiei de construire pana la data de 10 oct 2016.
Pe 26 aug 2016 am depus declaratie privind valoarea reala a lucrarii,valoare pe care mi-au dat-o ei si am platit diferenta rezultata, 07 sept 2016 am procesul verbal de receptie,07 set 2016 comunicarede incheiere lucrari la IRG si binenteles am platit taxele aferente.Eu nu am facut decat sa respect ce scria pe verso la autorizatia de construire.Acum cand m-am dus sa depun dosarul la taxe si impozite mi s-a spus ca ca trebuie sa platesc din 2012.
Este tardiv raspunsul meu dar poate foloseste altora. Codul fiscal actual prevede ca se datoreaza impozitul pe constructii de la data edificarii constructiei, aceasta data fiind definita de cosul fiscal ca fiind aceea la care imobilul are elementele principale ale unei constructii (chiar si cele executate fara autorizatie de construire): fundatie, pereti si acoperis. Declaratia de impunere o completeaza contribuabilul si nu angajatii de la impozite si taxe locale, deci inclusiv data dobandirii (edificarii) constructiei. Daca ei doresc un impozit retroactiv pot ulterior sa emita o decizie in acest sens, decizie pe care o puteti contesta. Eu am declarat o constructie si am avut la mine ca dovada pentru data edificarii constructiei factura pentru materialele acoperisului, dar nu a fost necesara. Binenteles ca cei de la taxe si impozite locale abuzeaza de autoritatea lor și plimba oamenii dupa cum crede fiecare angajat de acolo.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
ion aurel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire (intrare in legalitate) bruchiu bruchiu Buna seara, Am inceput constructia unei case fara autorizatie de construire, pe 22 oct. 2012am obtinut autorizatia de construire(intrare ... (vezi toată discuția)
Plata impozit casa, constructie noua cu autorizatie construire(intrare in legalitate) bruchiu bruchiu Am obtinut autorizatia de construire(intrare in legalitate)pe 22 oct 2012,termenul de valabilitate al autorizatiei era de 12 luni si durata de executie a ... (vezi toată discuția)
Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)