avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim

Lucrez laborant tratarea apei in cadrul unei SC care se ocupa cu tratarea si distribuirea apei potabile/oras ( actionar majoritar al societatii este consiliul local),la angajare se cer studii medii,calificare de laborant,dar sunt platita cu salariul minim pe economie(salariu muncitor necalificat).Nu primesc nici un fel de spor material pt munca cu substante nocive,specifice laboratorului,decat 3 zile in plus la concediu legal.Intrebare: in ce grupa de munca ma incadrez??Este posibil sa fiu platita cu salariu minim ,sa nu se ia in considerare nimic nici calificarea nici spor de laborator?Va multumesc anticipat.
Buna ziua !
In domeniul bugetar , dat fiind faptul ca salariile de incadrare sunt foarte mici , s-a ajuns in situatia in care salariul de incadrare + spor de vechime + alte sporuri specifice , cumulate, sa fie sub cuantumul salariului minim garanta in plata , situatie in care banuiesc ca va regasiti si dvs. . Pentru un raspuns concret nu aveti decat sa va adresati compartimentului de resurse umane si , eventual , daca va considerati nedreptatita in legatura cu modalitatea de calcul , sa va adresati instantei de contencios administrativ .
Succes !
M-am adresat angajatorului ,raspunsul a fost,nu sunt bani...si mi s-a raspuns ca nu suntem bugetari,suntem societate comerciala...pe actiuni...si avem incadrarea de 1250 ron,exact salariul minim pe economie,asta binenteles ca numai noua din statia de tratare a apei...cei de la birouri au de la 3000ron...la 4600 ron
Scuze ca revin...dar laborantii in ce categorie/ramura de salarizare se incadreaza?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
ContSters400311, utilizator
Solicitati COMPARTIMENTULUI RESURSE UMANE sa intreprinda alaturi de cei de la SSM masurile ce se impun pt incadrarea locului dvs de munca in loc de munca cu conditii vatamatoare/periculoase ,dat fiind ca lucrati cu subsante toxice,ceea ce implicit ar insemna si acordarea unui spor la salariu . In primul rand trebuie sa se obtina un buletin de expertizare a locului de munca de la DSP(DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA) si viza ITM.
Cat despre salariu,teoretic se negociaza, fiind vorba despre o societate comerciala chiar daca actionar majoritar este Primaria !
Sindicatul ar trebui sa va sprijine in demersurile pt majorarile salariale pe care le solicitati
iuliana622 a scris:

M-am adresat angajatorului ,raspunsul a fost,nu sunt bani...si mi s-a raspuns ca nu suntem bugetari,suntem societate comerciala...pe actiuni.......



Daca nu sunteti bugetari , atunci :
Angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii ...

Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora.

Astfel de la 01.05.2016, salariul minim brut este de 1250 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.
ART 162 Codul Muncii :
(1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.
(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Asadar,nivelul minim de salarizare este stabilit prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate,acesta in cele mai multe dintre cazuri coincide chiar cu salariul minim brut /economie garantat in plata,mai mic nu poate fi legal !
Dar,asta nu impiedica ca unitatea sa-si elaboreze propria grila pe functii ,pt fiecare functie cu un nivel minim si unul maxim iar salariul individual sa se negocieze ,fiind vorba despre o societate comerciala si nu o unitate bugetara !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata studii superioare !!! oldestwolf2000 oldestwolf2000 Buna seara, caut un specialist al dreptului muncii, care as dori daca imi poate exprima o parere avizata despre o speta: In cadrul unui compartiment ... (vezi toată discuția)
Sistem salarizare sanda2s sanda2s Asa cum este precizat in lege, fiecare angajat este incadrat la un anumit cod COR din care rezulta o ierarhie functionala. Intrebarea este: in aceeasi ... (vezi toată discuția)
Salariul pentru contabil primar oradea mariaveronica77 mariaveronica77 M-ar interesa sa stiu cu cat se incadreaza un contabil ce face contabilitate primara in oradea salariu brut, dar cel pentru economist. Exista un minim de la ... (vezi toată discuția)