avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... introducerea in fisa de post de atributii ale unui alt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

introducerea in fisa de post de atributii ale unui alt post

Intr o institutie publica se poate modifica fisa de post prin introducerea unor atributii ale unui alt post vacant sau temporar vacant ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:41, 10 Octombrie 2016
Parerile sunt impartite ... prin urmare, nelamurirea va ramane pana la clarificarea in legislatie a unei astfel de proceduri.

Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)