Buna ziua,
In urma unei adrese din partea unei societati de recuperare creante, ma adreses respectivei societati. In urma mai multor convorbiri telefonice, ajungem la o intelegere verbala asupra cuantumului ce urmeaza a fi platit pentru a se considera datoria "lichidata". In timpul uneia din convorbirile telefonice, mi se aduce la cunostinta ca ar fi si o suma de 1400 lei, cheltuieli de executare, aparute in urma dosarului de executae nr. xxx/2013. Intreb: dar intelegerea mea NU continea si asa ceva. Oricum nu stiu despre ce dosar de executare se vorbeste avand in vedere ca acum aflu ca exista asa ceva. Eu am o datorie la XXX IFN nu la altceva. Va rog sa ma lamuriti - am de plata ce? Raspunsul primit: lasati, cheltuielile de executare de 1400 lei nu le mai platiti. Specific faptul ca am transmis faptul ca mai bine dau 1400 lei la un avocat si sigur imi rezolva problema. Abia atunci au renuntat sa mai ceara si acei bani. Bun. Vine si hartia (la insistentele mele). Surpriza - hartia continea pe langa suma agreata si cheltuieli de executare in cuantum de 1400. Exprimarea telefonica: nu e problema, va trimitem hartia de lichidare dupa ce platiti suma agreata. Eu: dar ce este cu suma aceea de cheltuieli executare, de ce apare acolo. Pai dosarul dvs. este purtator de cheltuieli. Trebuie sa le specificam.
Nefiind convins ca fac un lucru bun platind suma agreata cu Societatea de recuperari creante, am zis sa fac cel putin un demers minim - cel putin pun o intrebare: este OK sa platesc? Iau mai bine legatura cu un avocat? Sunt asigurat de hartia aceea din partea d-lor ca va fi lichidata creanta?
Poate ma ajutati chiar dvs.
Va multumesc respectuos!
Intr-adevar,din momentul inregistrarii cererii de executare la executorul judecatoresc, acesta are dreptul la cheltuieli de executare pe care le datrati.Daca vreti sa lauti legatura cu un avocat ramane la aprecierea dvs. daca adresa primita cu sumele de plata este clara, nu ar trebui sa mai aveti probleme dupa ce faceti plata.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Completez:
intelegerea mea verbala cu reprezentantul Societatii de colectare era ca imi asum exact suma de plata pentru contract dar nu si cheltuiala cu executarea. Motivul ar fi unul simplu (pentru mine) eu nu am stiut ca exista asa ceva. Dosarul era din 2013 iar eu aflu ca am datoria cesonata la Societatea de colectare anul acesta. De la Societatea de colectare am aflat ca exista si un dosar de executare. Executorul in cauza, la interventia telefonica de azi, facuta la initiativa mea, mi-a transmis ca nu am nimic de plata pana la urma. Dar iarasi - verbal! Singurul lucru intreprins de catre executor a fost urmatorul: a trimis in mai 2013 o notificare. La o adresa care nu mai era valabila de 3 ani (eu instiintasem intre timp partile implicate in contractul respectiv).
Intelegerea verbala este clar ca voi primi Adeverinta de lichidare a creantei in momentul in care voi plati suma agreata.
Sa inteleg ca executorul are posibilitatea ca la un moment dat sa vina sa-mi ceara banii de executare?