avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartinatori legali
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartinatori legali

Cine sunt apartinatori legali ai unei persoane varstnice?
Buna ziua,
Sot, copiii, nepotii, fratii, nepotii de frati, etc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
ce vreti mai exact sa intrebati?
Buna ziua,

Apartinatorii legali sunt rudele cele mai apropiate in ordinea: sot (care nu este ruda), copii, parinti, frati, unchi/matusi/nepoti.

Daca nu mai exista rude, apartinator poate fi orice cunostinta care doreste sa se ingrijeasca si sa raspunda de soarta persoanei varstnice.

Sper ca raspunsul va ajuta.
apartinator nu este un termen juridic. Regula este capacitatea, exceptia este incapacitatea. In caz de incapacitate se numeste de catre instanta de tutela un tutore. In caz de curatela a persoanei varstnice care are capacitate de exercitiu deplina se numeste un curator.
De aceea am spus sa detalieze problema pentru a primi un raspuns exact.
Termenul de apartinator legal se foloseste in domeniul medical, atunci cand o persoana trebuie internata/supusa anumitor proceduri/tratamente. Acest termen este folosit pentru a se stabili cine raspunde de persoana respectiva in anumite situatii si se refera la sot, rudele de pana in gradul IV, reprezentanti legali. In mod uzual, prin apartinator se intelege si o alta persoana decat cele mentionate anterior care se ingrijeste de persoana in cauza (de obicei atunci cand nu exista rude apropiate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre tutore legal, sustinator legal si apartinator legal ep1975 ep1975 Buna ziua, as vrea sa aflu si eu care este diferenta dintre tutore legal, sustinator legal si apartinator legal si ce obligatii ar avea fiecare dintre acestia ... (vezi toată discuția)
Tutore Vlad2013 Vlad2013 Care sunt conditiile ca o persoana sanatoasa si bine primita sa fie tutore unei persoane adulte,cu probleme de sanatate sau de varsta? In ce consta acest ... (vezi toată discuția)
Tutore niclaus niclaus tutore:daca am domiciliul in apropierea persoanei cu handicap psihic dar sant rezident in strainatate as putea deveni tutore pentru persoana respectiva?Relatia ... (vezi toată discuția)