avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DIURNA SOFER TIR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DIURNA SOFER TIR

AM LUCRAT LA O FIRMA DE TRANSPORT CA SOFER,UNDE AM FOST PLATIT LA KM , CEEA CE STIU CA NU ESTE LEGAL.
POT SA-I DAU IN JUDECATA PTR ASTA ?
MENTIONEZ CA AM LUCRAT IN COMUNITATEA EUROPEANA CU TIR-UL..
DIN CATE STIU EU DIURNA SE PLATESTE LA ZI NU LA KM EFECTUATI
.......................................................................................................................
Lucram afara 6 saptamani fara sa venim in Romania
si in contractul de munca nu era specificata diurna
La obligatiile firmei fata de angajat au lasat puncte puncte (....) , asta nu se poate considera ca acel contract de munca a fost intocmit incorect ???
............................................................................................................
Dar uitati ce nota interna a stabilit conducerea firmei :
este vorba despre plata la km
am incarcat-o la documente utile ,caci aici nu reusesc
nume : nota interna ( contracte munca)
#-o
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
krysty.cv, utilizator
Cel mai recent răspuns: sagau_nelu , utilizator 12:25, 13 Februarie 2010
Din cate stiu eu diurna se plateste la zi si nu la Km .... In nota interna nu este specificat faptul ca suma de 9,5 eurocenti/Km este contravaloarea diurnei.


DanyellaS
In cazul refuzului unui angajator de a achita drepturile salariale, angajatul se poate indrepta impotriva acestuia cu o actiune in instanta , precum si cu o sesizare catre ITM:
Va multumesc pentru raspunsuri. Insa el nu are nici un act care sa specifice clar ca firma e obligata sa-i plateasca o anumita diurna, sau ca-i plateste o anumita suma pentru km efectuati. Dispozitia aceea pe care primeste banii nici macar nu e stampilata sau semnata de cineva. Salariul inregistrat in contractul individual de munca stiu ca-l poate recupera facand sesizare la ITM, dar ma ingrijoreaza diurna aceea ( banii pe km efectuati ), care reprezinta mai mult decat salariul din contractul individual de munca.
Va multumesc inca o data!
Ar putea sa-si noteze intr-o agenda numarul de km efectuati, astfel incat sa poata justifica intr-un cati km a parcurs.
Ii are notati in agenda si are si diagrame bineinteles. Multumesc pentru raspund.
Faptul ca se acorda diurna nu trebuie trecut in contractul de munca si nici in alt fel de contract.
La plecarea in delegatie firma completeaza un "Ordin de deplasare", care apoi trebuie stampilat la destinatie. La intoarcere insotit de "Foaia de parcurs pt transport marfa" sta la baza justificarii cheltuielilor efectuate pe timpul delegarii, inclusiv diurna.
Daca aceste documente sunt completate, stampilate si acceptate la decontare, ele stau la baza justificarii delegatiilor in cazul unor litigii.
Pt banii primiti, inainte sau dupa intoarcerea din delegatii, se semneaza dispozitii de plata. Daca acestea nu sunt semnate de persoana care a fost in delegatie ea poate cere plata acelor sume, pentru ca nu exista dovada ca firma a decontat acele sume catre cei care le-au cheltuit.
In situatia in care se ajunge in instanta, se va cere probabil o expertiza contabila, iar atunci acestea sunt documentele pe care le va analiza si le va lua in calcul expertul.
Fara Ordin de deplasare nici soferul nu poate face dovada ca a fost in interesul serviciului si nici perioada cit a durat aceasta delegatie iar fara dispozitii de plata semnate de sofer nici firma nu poate face dovada ca i-a dat acestuia banii.
Ce se noteaza in carnetele nu este proba iar din cite stiu eu (poate gresesc) diagrama este pe numarul masinii nu pe numele soferului.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite monicaion monicaion Buna ziua, Am de efectuat o expertiza judiciara in cauza promovata de un salariat in functia de sofer care solicita plata orelor suplimentare efectuate pe ... (vezi toată discuția)
Monografie firma transport teo.madalina teo.madalina Daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila pentru o firma de transport marfuri intern si international.Nu am mai avut tangenta cu astfel de ... (vezi toată discuția)
Ordinul de deplasare(delegatie) se intocmeste si pentru detasare? ... alsantcalsan alsantcalsan Ordinul de deplasare(delegatie) se intocmeste si pentru detasare? Daca angajatul primeste sub forma de diurna prin cont bancar si numerar o suma fixa acordata ... (vezi toată discuția)