avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul si presedintele de bloc monteaza in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul si presedintele de bloc monteaza in mod fraudulos apometre cu unde radio

Buna seara,
Presedintele si administratorul de bloc au dispus montarea apometrelor cu unde radio fraudulos deoarece nu au convocat o adunare generala pentru a lua aceasta hotarare ci doar au adunat semnaturi din bloc prin amenintari spunand ca vor trece lumea la pausal si ca nu vor mai tine cont de apometrele existente.
Suntem in bloc cam jumatate de proprietari care nu vor astfel de apometre fiind de slaba calitate(costa aprox 100 lei bucata) si neavand pierderi foarte mari, iar ceilalti proprietari au semnat mai mult de frica pausalului.
I-am cerut presedintelui decizia de la ADUNAREA GENERALA din luna MAI 2016 in care se hotaraste montarea acestor apometre si decizia privind calcularea consumui la pausal insa acesta refuza sa mi-o dea desi i-am spus ca mi s-a cerut de la primarie si nu vrea sa-mi arate nici acea lista de semnaturi pentru apometre spunandu-mi ca trebuie sa-i fac cerere, sa motivez temeinic de ce ii cer aceasta hotarare si la ce imi foloseste.
Vreau sa stiu cu ce lege pot sa-l oblig sa-mi dea hotararea caci eu nu am auzit la Adunarea Generala ceva de schimbarea apometrelor, iar cei de la primarie mi-au spus ca plangere pot face doar dupa ce primesc hotararea din cauza.
As mai vrea sa stiu si daca sunt obligati sa-si puna apometru si la ghena de gunoi unde se spala tomberoanele si se uda gradina si se spala pe jos pentru ca mi s-a zis ca ei nu monteaza ca se consuma putina apa, dar daca vom fi trecuti la pausal nu mi se pare legal sa nu se plateasca consumul de apa de la ghena de catre toti proprietarii.
Va multumesc anticipat! O seara buna!
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2016
ContSters346864, utilizator
Pentru a va cunoaste drepturile si obligatiile pe care le aveti in cadrul asociatiei de proprietari,
studiati temein dispozitiile L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Analizati disp L nr 230/2007
Art. 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

In temeiul dispozitiei postate,solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va puna la dispozitie documentele justificative ale hotarari de inlocuire si instalare apometre cu citire radio
Pentru corecta repartizare a consumurilor se impune sa se instaleze apometre la orice sursa de utilitati
@mihaela_mada

Decizia celor doi de a monta apometre cu citire radio nu este frauduloasa deoarece nu se fura banii stransi in acest scop si folosirea lor in interes propriu, ci este o decizie abuziva, in cel mai rau caz.

Chiar daca nu exista o hotarare a proprietarilor luata in urma vreunei discutii in AG, totusi, daca exista un tabel cu semnaturi care respecta principiul majoritatii, atunci aceasta decizie este corecta. Ea trebuie consemnata si in scris intr-un PV al vreunei sedinte de comitet in care se poate arata ca majoritatea proprietarilor, prin semnaturile din tabel, sunt de acord cu aceasta montare de apometre cu citire prin unde radio.

Presedintele este obligat sa va arate documentele care au stat la baza acestei decizii prin art.10, citat mai sus de @ynocentta. Nu trebuie sa justificati de ce va intereseaza acele documente. Le puteti consulta, dar am indoieli ca vi se vor da copii de pe ele, aceasta ramanand la latitudinea presedintelui.

A pune apometre si in zona ghenelor este o cheltuiala inutila deoarece acea apa o platiti oricum, fie la rubrica "pierderi", daca aveti apometre, fie la consumul impartit la pausal, factura intreaga (inclusiv consumul din acele zone) impartindu-se la numar de persoane.
Deci in orice varianta, acel consum este platit de locatari, dar este diferit repartizat.
Pai am consultat Decizia la avizier in primul trimestru al anului si nu scria nimic de apometre, eu vreau o copie pentru a o depune, impreuna cu plangerea la Primarie. De la primarie mi s-a zis ca nu conteaza semnaturile stranse ci decizia de la AG. Este abuziva deoarece comitetul nu respecta decizia majoritatii, un exemplu fiind ca la o scara s-au montat apometre cu unde la 11 apartamente, avand fiecare bloc 45 apartamente, deci ce face? Trece majoritatea la pausal?.
Stim cu totii ca administratorul si presedintele urmaresc insusirea unui comision si de aceea multi nu vor astfel de apometre. Practicile de genul sunt frecvente si stim cu cine avem de-a face.
De ce nu se asteapta pana in mai la Adunarea Generala? De ce s-a recurs la amenintari deoarece noi avem deja apometre montate? A fost sunata lumea din provincie sa le spuna sa vina acasa ca ei monteaza apometre si ca-i trec la pausal daca nu semneaza si ca nu vor mai tine cont de apometrele existente.
Noi vrem sa montam apometru la ghena pt ca cei cu apometru cu unde radio nu vor mai plati pausal si noi ce facem? Platim si apa comuna?
Suntem multi care vor sa le reclamam, dar fara decizia care sta la baza montarii apometrelelor cu unde radio si decizia privind persoanele care nu-si monteaza apometre nu prea avem ce face si la primarie si in instanta iti cer dovezi.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2016
ContSters346864, utilizator
cel mai bine era ca presedintele si administratorul sa nu faca nimic; nu mai erau reclamatii.
Daca vor sa faca treaba, sa fie pusi la zid: asa le trebuie.
@mihaela_mada
Acest topic a fost de multe ori în discuţie, chiar subsemnatul fiind unul dintre cei iniţiatori.
Am să răspund punctual, cu riscul de a repeta:
- formularea dvs., "frauduloasă" este nepotrivită, cum de altfel şi "insusirea unui comision".Seamănă a bârfă măruntă, de la colţul blocului. Mereu se vor găsi "Gigi contra" când cineva ia o iniţiativă, când este vorba de a scoate bani din buzunar.
- este mai indicat tabelul pe bază de semnătură, şi are suport legal. Este ştiut şi la modă ca la Adunarea Generală să participe 10-20 de locatari ( cei corecti si interesati de ordinea de zi) din mult mai mare numarul de apartamente. Iar la adunările generale discuţiile alunecă pe alte teme decît cea anunţată, toată lumea va vorbi şi nu se va ajunge la un consens.
- nu vă cred că 11 apartamente din totalul de 45 au apometre cu citire radio iar restul locatarilor platesc la pausal. Probabil cei 11au contracte individuale, restul au apometre normale. Avantajul celor 11 este nu mai trebuie lunar să declare consumul de AR-AC. În rest, pierderile sunt recuperate in mod egal, indiferent de natura apometrelor.
- montarea de apometru la ghena de gunoi este inutilă, atâta timp cât apa este folosită numai in scopul curăţeniei, udatului florilor si a spaţiilor verzi, nu a spălării turismelor. Se recuperează ca pierderi.
ATENŢIE!.
Aceste apometre cu citire radio sun un alt "FÂS". Am expus avantajul, raportarea lunară a consumului, dar pentru fiecare apometru citit se percep 1,5 roni. Daca aveţi 4 astfel de apometre, înseamnă 6 roni. Poate egal sau ceva mai mai puţin decât c/v pierderilor.
Dacă mai luaţi în calcul şi costul unui singur astfel de apometru, min. 100 roni, vă va pieri cheful să faceţi o investiţie nerentabilă.Pierderi de apă tot vor fi, şi vor fi recuperate ca şi pâna acum. Face-ţi o balanţă între c/v pierderilor dintr-un an şi cost apometru+citire. În cât timp se va amortiza investiţia? Mai merită? Acesta este argumentul dvs., pe care Preşedintele Asociaţiei ar trebui să-l digere, nu reclamaţiile şi vorbele de ocară.

Alte discuții în legătură

Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri privind apometrele dianaghita dianaghita Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am cumparat de curand o garsoniera si am cateva nelamuriri din punct de vedere legal. In imobil s-a hotarat de ... (vezi toată discuția)
Schimbare apometru MaBo8 MaBo8 Buna ziua, Asociatia de proprietari a luat hotararea de a schimba apometrele si sa puna un model cu citire de la distanta. Eu nu am putut schimba apometrul ... (vezi toată discuția)