avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte, mostenire in concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte, mostenire in concubinaj

Buna ziua,
va rog sa-mi dati un sfat la urmatoarea problema (sunt cam multe de spus):
traiesc in concubinaj de 20 ani; nici eu si nici concubinul nu avem obligatii (sot, sotie, copii).
Bunuri personale: el are un apartament (amenajat de cand suntem impreuna si pe care posibil sa-l vindem), eu o casa (construita pe terenul mamei mele), inceputa acum 4 ani si terminata (la care am muncit impreuna), o firma la care suntem asociati; rude de gradul 1 - eu mama (86 ani), el mama, tata, frate+nepot. Concubinul vrea ceva acte, prin care, daca eu decedez (am 50 ani si anul acesta am avut doua probleme de sanatate - fracturi) sa fie in siguranta (eu am 3 unchi in viata si 15 nepoti). Problema este ca as vrea (daca se va intampla asa), sa fiu sigura ca bunurile mele (casa in principal) nu se vor duce catre rudele sale. Eu am o nepoata catre care (pana acum) am zis ca se vor indrepta bunurile noastre. Eu ma gandisem la varianta cu testament (dispunator, instituit, substituit), insa testamentul poate fi modificat (si nu-i mai confera lui siguranta pentru viitor in cazul in care "nu ne mai intelegem"). Ce acte ar fi potrivit sa facem pentru a fi toti multumiti ?
Multumesc anticipat pentru raspuns

Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:55, 25 Octombrie 2016
pai una e teama ca decedati si alta ca nu va mai intelegeti.. daca nu va mai intelegeti, vreti sa va ia din ce aveti sau cum ?
Dvs nu vreti sa fiti in siguranta ? dar daca el pateste ceva, tot ce are va fi mostenit de rudele sale.
Parintii sunt mostenitori rezervatari.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Trebuie sa stiti ca, concubinajul nu creeaza drepturi succesorale,puteti face un testament in favoarea concubinului sau donatie,dar, pot fi atacate de mostenitorii rezervatari(paritntii,copiii dvs.)
Sigur ca si eu vreau sa fiu in siguranta. In urma unor mici divergente si a faptului ca am stat 4 luni mai mult la pat (facandu-mi totusi treburile de femeie in casa - gatit, spalat si restul + lucrat pentru firma pe calculator - chiar in cirje) concubinul considera ca trebuie sa facem ceva acte, iar eu nu stiu ce fel de acte ar fi potrivite sau care ar fi solutia potrivita. Nu avem niciunul copii din alte relatii si nici impreuna
Stiu. Varianta cu testament (dispunator, instituit, substituit) ar fi buna? sau ce alta varianta mai buna am?
Concubinajul nu este reglementat legal.



Pe cale de consecinta, un concubin nu-l mosteneste pe celalalt.( nu este incidenta situatia sotilor, sotul supravietuitor avand vocatie succesorala , in calitate de mostenitor rezervatar ).


Poate fi perfectat un testament .( un act mortis causa, sub semnatura privata ori incheiat in forma autentica , o liberalitate ).


Testamentul, insa, este revocabil, fiind lipsit de efecte juridice , daca survine manifestarea de vointa , in sensul revocarii .


De asemenea, mostenitorii rezervatari ( categoria mostenitorilor rezervatari este cuprinsa din descendenti, parinti si sotul supravieutuitor ), se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.


Asadar, rezerva succesorala a acestora este protejata prin lege, actele abuzive putand fi desfiintate .( reductiunea se poate realiza pe cale notariala, prin buna intelegere , ori pe cale judiciara, fiind intregita , in aceasta modalitate, rezerva succesorala ).


Reductiunea poate fi solicitata in termen de 3 ani de zile, termen ce curge de la deces, ori de la momentul cand a fost cunoscut actul ce se doreste a fi desfiintat .( succesiunea este deschisa prin moarte ).


Poate fi incheiat un contract de intretinere.


Cata vreme obligatia contractuala de intretinere este respectata, contractul de intretinere nu poate fi rezolutionat.( cauza de ineficacitate aplicabila contractelor de intretinere este rezolutiunea ).





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)
Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului mmtudor mmtudor Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de sfaturi Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK. Legalizarea relatiei am tot amanat-o din ... (vezi toată discuția)
Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)