avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

este valabil ce scrie aici mai jos???

multumesc

Stimati Colegi,



Prin prezenta dorim sa va informam de prevederile Noului Cod de Procedura Civila privind infiintarea popririi, respectiv:



Art. 729. - (1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.



Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a eliberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.

Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre de validare, cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei şi 10.000 lei.


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:12, 27 Octombrie 2016
ok, dar este valabil, adica ,daca este in concediu crestere copil si nu mi-a platit pensia alimentara din septembrie anul trecut, pe motiv ca nu realizeaza venituri, se poate popri din ce primeste?? si daca la un moment dat imi da banutii, de voie sau fara voie, pot cere in instanta dobanda pt ca nu mi-a platit atata timp??
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
gheorghemonica80, utilizator
exact asta prevede art 729 din codul de procedura aflat in vigoare, insa acest art mai are si restul de puncte pana la 7, le gasiti in link.
[ link extern ]

ce ati postat in continuare se refera la validarea popririi reglementata in art 790.

In cazul dvs, nu se pune problema validarii pt ca omul are contractul de munca suspendat.
Puteti apela la executor sa ii vanda din bunuri ca de poprire pe venituri acum nu se pune problema.
Ii puteti face si plangere penala pt abandon de familie, asta trebuia sa o fi depus dupa 3 luni de neplata.
Daca are un copil pt care primeste indemnizatie, nu inseamna ca primii lui nascuti nu mai mananca.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
am depus la politie pt abandon de familie, dar concluzia lor a fost ca nu este rea credinta din moment ce nu are job, nu au luat in considerare indemnizatia de crestere copil.
ce pot face? multumesc
gheorghemonica80 a scris:

nu au luat in considerare indemnizatia de crestere copil.
ce pot face?

Indemnizația este exclusivă a copilului, așa prevede legea, și din acest motiv nu poate să fie luată în considerare.
Legal el nu realizează venituri impozabile, necesare întreținerii familiei și propriei subzistențe.
se bat legile cap in cap, nu inteleg, copilul meu nu mai mananca??
si atunci ce este cu legea asta noua??

Alte discuții în legătură

Intrebare despre executor sagitarius_snc sagitarius_snc Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: am la firma poprire pe conturi ptr o datorie pe care urma sa o esalonez cu o executorul, dar a bagat poprirea inainte. Nu ... (vezi toată discuția)
Poprire salariala in concediul medical Aurici88 Aurici88 Se poate retine in continuare din salariu pentru dosarele de executare silita deja incepute daca salaratul are cancer si isi ia concediu medical? Dar in cazul ... (vezi toată discuția)
Cat se poate popriri din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)