avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura la majorarea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura la majorarea pensiei alimentare

Buna ziua. In urma divortului am obtinut custodia copilului, urmând ca fostul sot sa plateasca pensie alimentara. Acum copilul a implinit 9 ani, este in clasa -iii-a,(after school), crescand mult cheltuielile cu cresterea, si educarea lui.Am depus cerere in instanta pentru marirea pensiei alimentare in 05-09-2016. Cum pana azi nu am primit citatie cu termen de judecata, am fost la judecatorie si am solicitat informatii. De la arhiva mi s-a spus ca a fost anuntat fostul sot si se va vedea ce raspunde ca asa este procedura. Insasi fostul sot m-a contactat, foarte nervos spunandumi ca va solicita custodie comuna.Intreb daca este corect procedura ca el sa fie anuntat primul fara a se stabili un termen de judecata.. Va multumesc. Ioana
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:44, 28 Octombrie 2016
Este vorba despre procedura de regularizare a cererii, procedură în care cererea dvs i se comunică pârâtului, iar pârâtul are posibilitatea să facă întâmpinare. Aveți și dvs dreptul să faceți răspuns la întâmpinarea pârâtului.
Abia după ce se îndeplinesc toate acestea se va stabili un termen în ședință publică (vor fi citate ambele părți).
201 Fixarea primului termen de judecata
(1) Judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165.
(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, reclamantul nu a comunicat raspuns la intampinare in termenul prevazut la alin. (2), la data expirarii termenului corespunzator, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(5) In procesele urgente, termenele prevazute la alin. (1)-
(4) pot fi reduse de judecator in functie de circumstantele cauzei.
(6) In cazul in care paratul domiciliaza in strainatate, judecatorul va fixa un termen mai indelungat, rezonabil, in raport cu imprejurarile cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispozitiilor art. 156.

Asta e procedura, se trimite cererea catre parat, asta formuleaza sau nu intampinare, apoi daca e cazul, dvs raspuns la intampinare si abia apoi se fixeaza primul termen.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul in care se raspunde la intampinare? ramos57 ramos57 Buna ziua, Care este termenul legal de a raspunde la intampinare si care este baza legala. Cu stima, (vezi toată discuția)
Traseu documente cerebel33 cerebel33 Buna ziua, dupa depunerea intampinarii (dosar civil),care este traseul acesteia? -se studiaza de comitetul de judecata si apoi este trimisa partii ... (vezi toată discuția)
Termen de citare prima instanta postasul postasul Care este cadrul legislativ care reglementeaza citarea partilor la prima infatisare,intr un litigiu de munca.Daca eu am depus o contestatie privind o ... (vezi toată discuția)