avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Timbrare constatare calitate de mostenitor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Timbrare constatare calitate de mostenitor

Buna ziua!
Am introdus o actiune in constatare calitate de mostenitor deoarece un succesibil nu este de gasit, iar notarul refuza sa il decada din drepturi (desi a expirat termenul de optiune succesorala, iar succesibilul nu a formulat declaratie de acceptare a succesiunii), fara a avea si capat de cerere pe stabilire masa succesorala, deoarece nu avem disputa pe acest aspect.
Instanta mi-a pus in vedere sa indic masa succesorala ramasa de pe urma defunctului si sa timbrez conform art. 3 alin. 1 si alin. 2 din OUG 80/2013, deci la valoare.
Intrebarea mea este: o astfel de actiune in constatarea calitatii de mostenitor se timbreaza cu cate 50 de lei pt fiecare succesibil, iar partea in care imi pune in vedere sa timbrez si masa succesorala nu se timbreaza conform art. 5 alin. 1 lit. a) din OUG 80/2013, respectiv cu 3% din valoarea bunurilor din masa succesorala?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 23:23, 29 Octombrie 2016
Care este exact obiectul cererii?
Buna ziua,
Instanta va taxa: constatarea deschiderii succesiunii,
stabilirea masei succesorale, stabilirea succesorilor, stabilirea cotelor si, eventual, daca se solicita, se stabilesc si loturilr pentru fiecare succesor putand dispune si iesirea din indiviziune. Taxa totala este 5% din valoarea masei
Instanta va stabili doar calitatea de succesor daca atat se cere dar taxa de timbru este 3% din valoarea masei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca Cristian123c Cristian123c Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral? Ce ... (vezi toată discuția)