avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedintiala

Daca dupa 5 luni de la pronuntarea divortului ( avand hotarare definitiva ) am depus ALTA PLANGERE pentru schimbarea domiciliului minorului de la mama la tata (mama nu a respectat hotararea instantei declarand alta adresa decat cea unde va locui cu minorul, la 250 km distanta fata de cea declarata initial ). Pana la solutionare ,pot solicita schimbarea domiciliului minorului prin ORDONANTA PRESEDINTIALA , deoarece minorul refuza sa stea la mama si este traumatizat ,mama incercand sa rupa in totalitate relatia dintre tata si bunicii paternali care au crescut-o pana in prezent ,iar eu ca tata sunt impiedicat in exercitarea autoritatii parintesti .
Da, puteti deschide in paralel si Ordonanta Presedintiala pentru domiciliul minorului, in cadrul aceluias proces deschis de d-voastra. Expuneti in cererea de ordonanta toate motivele, in functie de cat sunt de importante si daca instanta considera ca e in interesul minorului, va admite cererea de Ordonanta si va stabili domiciliul minorului la d-voastra pana la finalizarea dosarului principal.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Cris1971, utilizator
În privinţa domiciliului minorului, există deja o hotărâre definitivă, care poate fi schimbată printr-o altă hotărâre definitivă, nu un provizorie dată prin ordonanţă preşedinţială. Ordonanţa este menită să rezolve o situaţie încă netranşată juridic, ori în cazul expus, nu este admisibilă Ordonanţa preşedinţială.
Doamna Martonze, a scris clar mai sus ca a deschis dosar pt modificarea domiciliului minorului si a intrebat daca poate deschide si Ordonanta la care i s-a raspuns ca da. N-ati citit cu atentie postul userului.
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.

Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copilului minor la dumneavoastra.



Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru juudecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.

Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face? suplinire acord iesire din tara cristianliviu1974 cristianliviu1974 in situatia in care hotararea este definitiva si irevocabila, pe hotarare scrie autoritatea parintesca in priviinta minorului se va exercita,in comun,de ambii ... (vezi toată discuția)
Lipsa acord iesire din tara minori Mariasofia321 Mariasofia321 Cum pot pleca cu copii din tară daca in urma divortului prin notar avem custodie comuna si tatăl nu vrea să semneze pt iesirea copiilor din tară ,mentionez ... (vezi toată discuția)
Cm pot calatorii cu minorul fara acordul tatalui sol0606 sol0606 sunt maritata dar in divort. intre timp am cunoscut pe cineva si am facut un copil. din cauza ca divortul nu era pronuntat copilul a fost trecut pe numele ... (vezi toată discuția)