avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reintroducerea cauzei cf. art. 254 din VCPC se judeca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reintroducerea cauzei cf. art. 254 din VCPC se judeca cf. vechiul Cod civil sau noul Cod civil?

Art. 254 din VCPC
Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele. Cand, insa, se face o noua cerere de chemare in judecata, partile pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate, in masura in care noua instanta socoteste ca nu este de trebuinta refacerea lor.

Conform Legea 76/2012 Art. 3
(1)Dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.
(2)Procesele incepute prin cereri depuse, in conditiile legii, la posta, unitati militare sau locuri de detinere inainte de data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila raman supuse legii vechi, chiar daca sunt inregistrate la instanta dupa aceasta data.

tehnic procesul a inceput inainte de NCPC si este reintrodus, nu introdus pentru prima oara

Conform principiului neretroactivitatii legii, procesul ar trebui sa se judece conform vechiului Cod civil / Cod de procedura civila. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 18:07, 1 Noiembrie 2016
Noul dosar se va solutiona conform dispozitiilor Noului Cod de procedura civila intrucat sesizarea instantei dupa perimare nu are ca efect continuarea vechiului dosar.
Mi-ar fi si mie mai usor ca sunt mai versat in noul cod decat vechiul cod, desi nu sunt convins pana nu vad o lege...
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
eusaisapte, utilizator
Legea este chiar cea indicata de dvs., respectiv L 76/2012, numai ca trebuie sa stiti sa o interpretati.
Pai art. 3 (2) din Legea 76/2002 spune ca se judeca pe legea veche pentru ca procesul a inceput pe legea veche, si cf. art. 254 din VCPC se pot retine administrate vechile probe spre exemplu desi aici nu e cazul

Pe de alta parte tehnic noua cerere e inregistrata sub noul Cod de procedura civila dar asta implica neaparat si noul Cod civil? Institutiile fundamentale sunt aceleasi am auzit dar totusi tehnic corect aplicabil e vechiul Cod civil pe faptele vechi

Asa interpretez eu...

EDIT:

Aplicarea in timp a legii civile Art. 6
(2) Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.

Asta va fi si mai interesant fiindca o sa am parati pentru fapte conform vechiului cod si noului cod simultan

EDIT2: am rezolvat si dilema asta

Faptele sunt din 2012 si noul Cod civil a intrat in vigoare in 2011
[ link extern ]

Am sa interpretez art. 3 din Legea 76/2012 ca tehnic se refera la introducerea actiunii indiferent de data la care a inceput procesul

Deci aveti dreptate, depinde si de interpretare :) Multumesc
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
eusaisapte, utilizator
Codul Civil asa cum ati citat si dvs.se refera numai la legea civila,ptr.legea de procedura civila trebuie sa va raportati la codul de procedura civila nu la codul civil,ca atare,reintroducerea unei noi cereri in pretentii se va judeca dupa NCPC conf.art.24 NCPC si art.3 din Legea nr.76/2012.intrucat este un nou proces,distinct de cel in care s-a pronuntat perimarea.

Alte discuții în legătură

Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Competența materialã a ca într-un litigiu arbitral în raport de dispozițiile art. 25, alin. 2 ncpc și art. 83, lit. k din legea nr. 76/2012 cmihai2012 cmihai2012 O hotărâre arbitrală cu valoarea de 165 mil pronunţată în anul 2000 a fost contestată pentru anulare în nov. 2000 la TB. Acesta şi-a declinat ... (vezi toată discuția)
Un proces inceput inainte de ncpc se judeca dupa vechiul cpc sau dupa ncpc ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma ajute sa-mi spuna: daca un proces s-a inceput in ianuarie 2013, se aplica vechiul CPC sau noul CPC. ... (vezi toată discuția)