avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie proprie sau pensie de urmas.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie proprie sau pensie de urmas.

Buna seara,
Tinand cont ca legea pensiilor a tot suportat modificari si informatiile la care avem acces nu sunt intotdeauna corecte , va rog sa -mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Cand pot depune dosarul de pensie cu grupa de munca ,tinand cont ca sunt nascuta in martie 1958, si am lucrat :11 luni si 21 zile, apoi din 01.06.1981 pana in 12.01.1982 am urmat scoala postliceala ,cu bursa, iar apoi din 13.01.1982 pana in prezent,din care 4 ani,6 luni si 18 zile in grupa a I a de munca,(din 1982 pana in 1986).
2.Deoarece sunt vaduva ,voi opta pentru pensie de urmas pentru ca este mai favorabila.Cand pot intra in posesia acesteia?
3.Se poate beneficia cumulativ de pensia proprie plus 50% din pensia sotului decedat?Stiu ca a fost o propunere legislativa in 2014 ,in acest sens ,care a trecut de Senat dar se pare ca s-a impotmolit la Camera deputatilor si de care nu se mai stie nimic.
Ca o parere personala ,cred ca s-ar face dreptate ,pentru ca una este sa muncesti o viata si la un momentdat sa fii nevoit sa optezi pentru pensia sotului decedat si sa beneficiezi de 50% -daca doresti- si alta sa stai acasa si sa beneficiezi de acelasi procent (dupa 15 ani de casatorie).Cu pensia proprie ce se intampla?
Este numai o parere personala dar sincer ma simt discriminata.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sotie Ianis89 Ianis89 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu o pensie de urmas pentru mama mea de pe urma tatalui meu decedat. Ideea este in felul urmator:Mama a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas IIrinaRoxana IIrinaRoxana Bună seara! Am și eu următoarea intrebare: poți beneficia de pensie de urmaș ca soț supraviețuitor dacă soțul decedat nu a apucat sa ia pensie? Tatăl ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie, optiune pensie de urmas alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Mama mea in vasta de 54 de ani,are o vechime de 16 ani si vrea sa stie cum ar putea sa iasa la pensie mai devreme? Mentionez ca este vaduva de 3 ... (vezi toată discuția)