avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura pentru șomaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura pentru șomaj

Suntem un grup de aproximativ 200 de persoane care e angajat la un agent de muncă temporară și care lucrează conform CIM până la data de 1 decembrie(exclusiv) la un utilizator(fabrică).
Am fost anunțați însă,ca activitatea noastră acolo se va încheia la data de 15 noiembrie.Agentul de muncă temporară ne-a spus că în măsura posibilităților ne va căuta un alt loc de muncă,si dacă nu e posibil ne va trimite în somaj.
Ce trebuie să știm noi mai exact despre această procedură?Cum trebuie să arate decizia ?Ce anume trebuie să conțină?Ea trebuie înmânată personal si semnată de fiecare în parte,inainte de data de 15 noiembrie,sau ne-o pot trimite prin poștă(așa cum a afirmat reprezentantul angajatorului nostru)?Este aceasta o concediere colectiva? Și dacă da,ce sr trebui să știm despre ea? Întrebarea e pusă aici,in contextul neîncrederii în acest angajator,care de-a lungul timpului a arătat neseriozitate față de noi,angajatii.
Va mulțumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:40, 2 Noiembrie 2016
Daca se disponibilizeaza 200 de salariati, atunci vorbim despre o concediere colectiva.

1. Pasi concediere colectiva:
Sunt o multime de pasi care trebuie respectati in cazul procedurii concedierii colective. Astfel :
- etapa consultarii cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

- Notificarea de concediere . Aceasta se va trimite la : Sindicat/reprezentantii salariatilor; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca; Inspectoratul Teritorial de Munca.
Notificarea se va trimite in termen de minim 30 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, daca se decide disponibilizarea, in urma consultarilor avute intre angajator si sindicat/reprezentantii salariatilor, catre institutiile mentionate mai sus

- Instiintarea privind termenul de preaviz. Decizia de concediere

2. Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.

3. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele - de fapt si de drept - care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), C.mun. numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64 C.mun.e) termenul de contestare
f) instanta la care se contesta.
Va mulțumesc încă o dată!Un singur lucru nu îmi este clar:decizia de concediere se înmânează si se semnează personal de către fiecare angajat în parte,sau poate fi transmisă ulterior prin poștă?Cu această decizie merge persoana la AJOFM,sau e nevoie de o altă formalitate?
Decizia de concediere se poate inmana personal fiecarui angajat în parte care semneaza de primire sau poate fi transmisă prin poștă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare concediere ContSters74221 ContSters74221 cu cate zile inainte se trimite instiintarea in cazul concedierii colective sau individuale? (vezi toată discuția)
Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau cum ? aldica aldica Buna ziua, Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare ... (vezi toată discuția)