avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata drepturi salariale dupa incetarea contractului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata drepturi salariale dupa incetarea contractului de munca

Buna ziua, contractul individual de munca a fost incheiat in data de 04.04.2016,acesta a incetat in data de 11.10.2016. Mentionez ca plata salariului stipulata in contract este 15 si 30 ale lunii. In aceasta perioada nu am beneficiat de zile de concediu si mi-a fost retinuta lunar suma de 50 lei, trecuta pe fluturasul de salariu, ca si titlu de garantie. Intrebarea mea este cand ar trebui sa primesc banii cuveniti pe zilele lucrate in luna octombrie, garantia retinuta si eventual zilele de concediu neefectuate.Ultima plata a fost in data de 15.10.2016 si acela a fost lichidarea pe luna septembrie. Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns din partea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 2 Noiembrie 2016
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

In speta, pentru zilele lucrate in luna octombrie plata trebuie sa se faca in luna noiembrie, inclusiv compensarea in bani a CO neefectuat.

2. Legea nr.22/1969 prevede la art.16 ca, garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Societatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Indiferent daca ati primit sau nu avans, salariul vi se va plati la 15 noembrie.Daca ati facut cerere, probabil ca la aceasi data, va vor fi acordate si garantia si indemnizatia de concediu de odihna.
Nu cred ca este obligatoriu sa faca o astfel de cerere - poate doar ca proba in instanta - , legislatia nu prevede nicio alta procedura prealabila pentru astfel de situatii.
Imi cer scuze ca raspund cu oarecare intarziere. Abia acum am putut intra pe calculator. Stiu, ca din punct de vedere legal, aveti perfecta dreptate. Raspunsul meu cu cererile se bazeaza pe experienta a mai mult de 46 de ani de munca, in care am intalnit tot felul de situatii, mai ales cand dupa 1990, a predominat ideea ca daca nu-ti convine da-ma in judecata. Multi angajatori, chiar daca stiu ce obligatii au, de multe ori se fac ca uita si de aceea insistenta salariatului de a-si cere drepturile sale o recomand.
Intr-adevar, formularea unei astfel de cereri , asa cum am spus, constituie un mijloc de proba, poate cantari greu in instanta in caz de neplata..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am stat în preaviz legal 1aug 31 august 2018. ARCTIC ARCTIC În cat timp se dau drepturile bănești și garanțiile reținute 8 ani? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Restituire garantie angajat si plata zilelor de concediu neefectuate ContSters377538 ContSters377538 la cat timp dupa inregistrarea demisiei trebuie depusa cererea de plata a zilelor de concediu neefectuate si cea a restituiri garantiei ? eu am intrebat la ... (vezi toată discuția)
Codul munci Nirata 75 Nirata 75 Bună ziua. Am făcut cerere de demisie iar pe data de 16 mai, este ultima zi! As dori sa va întreb dacă este normal sa mi se dea lichidarea pe 16 ... (vezi toată discuția)