avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce masura poate fi atacat actul de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce masura poate fi atacat actul de donatie

Buna ziua,

Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament.

Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o declaratie cu privire la acest lucru,intrucat si el va primi alta proprietate de la parintii nostrii.

In ce masura se poate ataca acest act de donatie daca el sa razgandeste pe viitor si ce sanse de castig are?

Dupa dobandirea apartamentului prin act de donatie, se poate vinde unui client care vrea sa faca credit prin banca?
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:34, 7 Noiembrie 2016
Discutabil....
Cel mai bine păarintii dvs sa faca ambele donatii concomitentsi sa se faca vorbire in fiecare act de donatie de donatia cealalta si fiecare fiu sa dea declaratie ca nu are la cunostinta de hotararea parintilor lui ca a fost si el gratificat cu un bun de valoare egala si este de acord.
Daca parintilor dvs le este frica ca la batranete nu ar avea unde sa stea sa si rezerve uzufructul viager pe cele doua imbile, uzufruct ce se va stinge la decesul ultimului dintre parintii dumneavoastra.
Facandu va doua donatii concomitent asa niciunul dintre dumneavoastra ca frati nu va putea cere reductiunea liberalitatilor excesive. Important este ca bunurile donate sa aiba valoarea aproximativ egala. Ambele donatii sa fie scutite de raport.
Parintii nu pot sa isi rezerve uzufructul viager pe ambele imobile, intrucat user-ul doreste sa vanda imobilul, si, in acest caz, fratele s-ar putea considera dezavantajat.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2016
friday_325, utilizator
Nu intentionez sa il vand viitorul apropiat.
~ Conținut șters la cerere ~
nu l ataca nimeni nici pe act nici pe frate. Se foloseste acest cuvant impropriu.
Daca parintii au doi copii sa zicem si unuia doar ii doneaza apartamentul proprietatea lor, celalalt la decesul parintilor poate, subliniez poate, sa ceara reductiunea donatiei pentru ca legea spune clar ca orice persoana care are rezervatari (sot, copii parinti) poate face donatii sau testamente fara a incalca rezerva succesorala a acestor mostenitori. Deci daca parintii au un bun si il doneaza unuia din copii doar, celalalt copil la decesul aprintilor lui poate sa ceara reductiunea donatiei si sa primeasca fie 1/2 din apartament, fie bani de la frate sau alt bun al parintilor daca acestia au mai avut.
De aceea in speta de mai sus din acest topic, la care dvs ati scris desi aveati alt topic deschis (ATENTIE), este mai bine ca parintii sa doneze cele doua imobie concomitent pentru ca astfel niciun dintre frati la decesul parintilor nu va utea cere reductiunea donatiilor fiind gratificati amandoi.
Daca nu exista aceasta posibilitate adica parintii sa i gratifice pe ambii, e mai bine sa incheiati un contract de intretinere si strangeti dovezile intretinerii, adica sa prestati efectiv intretinerea, iar daca fratele este de acord poate veni declarant in act ca a luat la cunoastinta de acest contract si consimte la instrainarea ce o fac parintii lui catre frate. Astfel nu va mai putea cere reductiunea la deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Cedare drept de proprietate exclusiv lory_ lory_ Buna seara As dori sa stiu ce modalitati de transfer al proprietatii pot exista intre parinti si unul dintre copii, acesta fiind casatorit, dar astfel incat ... (vezi toată discuția)