avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca cu art 65- in acest caz, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca cu art 65- in acest caz, ce drepturi au angajatii

Buna ziua!

Va rog, daca puteti sa ma lamuriti, in legatura cu prevederile art 65 - mi s a desfacut contractul de munca si am cateva intrebari:

1) doresc sa stiu daca pot beneficia de salariu compensatoriu. Daca raspunsul este "da", cum pot beneficia ( se face cerere banuiesc, dar unde se depune, etc )

2) la sfarsitul perioadei de preaviz, se semneaza lichidarea; doresc sa stiu daca sunt obligata sa semnez atat timp cat nu am primit toti banii de la firma angajatoare (am colegi care au plecat de 6luni si nici pana acum nu si au primit banii pe care ii mai aveau de luat )

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 15:12, 28 August 2009
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Faceti cerere catre angajator si invocati si prevederea legala de mai sus.
3. Semnati decizia de concediere fiindca ati primit-o, in ea nu scrie de bani.
4. La data platii drepturilor salariale pentru luna in care va lichidati, in statul de plata trebuie sa fie cuprinse salariul de pe luna respectiva, salariul compensator, compensarea pentru zilele de CO cuvenite si neplatite).
5. Daca nu primiti banii il puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
la art.78 contract colectiv de munca 2007-2010 se prevede ca angajatorul trebuie sa plateasca cel putin un salariu compensatoriu, in afara drepturilor banesti cuvenite la zi.
In cazul in care acesta refuza sa il achite ( dupa ce ii cereti acest lucru in scris) , il puteti actiona in judecata pentru obligarea sa la plata. la fel ar trebui sa procedeze si fostii colegi care au plecat mai devreme de acolo.
Chiar daca semnati fisa de lichidare, daca angajatorul nu poate dovedi, prin documente contabile, ca v-a platit toate drepturile salariale, tot il puteti aciona in judecata ( numai sa nu semnati state de plata si sa nu incasati banii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea activitatii ContSters128609 ContSters128609 Am si eu o situatie sau o problema mai bine zis,daca mi s-a incetat activitatea conf.art.65 alin.1 CM,incepand cu 1feb.2010,pana la aceasta data am fost in ... (vezi toată discuția)
Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Cristi_25 Cristi_25 Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma ... (vezi toată discuția)