avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Munca in acord global
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Munca in acord global

Buna ziua,

Mama mea s-a pensionat pe caz de boala in 2014 si apoi la limita de varsta in ianuarie 2016.

La momentul respectiv nu am stiut nimic despre munca in acord global. Din discutiile cu ea am aflat ca a fost remunerata prin acord global o perioada de 9 ani de zile (are adeverintele de la angajator in care se specifica ca aceste sume au fost platite din fondul de salarii si ca s-au retinut sumele pentru asigurari de sanatate, pensie etc.).

Acum o luna de zile a depus o solicitare catre Casa de Pensii in care a cerut sa i se spuna daca aceste sume au fost luate in calcul in calculul pensiei si, in caz contrar, sa i se ia in considerare). Raspunsul celor de la Casa de Pensii a fost partial, in sensul ca i s-a comunicat faptul ca nu au fost luate in considerare la calculul pensiei.

Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: care ar fi pasii de urmat pentru a putea sau macar a incerca sa obligam Casa de Pensii sa ia in calcul "munca in acord global" conform adeverintelor? Mai putem face ceva?

Multumesc,
Bogdan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 2 Noiembrie 2016
Buna ziua,

S-ar fi putut contesta Decizia de pensionare si sa obtineti obligarea Casei de Pensii sa recalculeze pensia tinand cont si de munca in acord global, insa in termen de 30 de zile le la comunicarea Deciziei catre mama dvs.

În situaţia în care decizia de pensionare nu este contestată în termenul de 30 de zile de la comunicare, aceasta este definitivă, prezumându-se faptul că destinatarul deciziei de pensionare este de acord cu decizia respectivă, ce i-a fost comunicată de Casa de Pensii.
Recurs in interesul legii - I.C.C.J., Decizia nr. 19 din 17 octombrie 2011 privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, publicata in Monitorul Oficial nr. 824/2011

"Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca:

Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedura civila.

Pronuntata, in sedinta publica astazi, 17 octombrie 2011."
Buna ziua,

Si as putea invoca cumva aceasta decizie a ICCJ intr-un demers catre judecatorie?
Eu nu am stiut la momentul comunicarii deciziei de faptul ca are aceste adeverinte si nu au fost luate in calcul si nu aveam atunci ce contesta.

Ideea e ca nu isi permite sa angajeze un avocat, de aceea am cerut sprijinul dumneavoastra sa incerc sa ii fac eu cererea de chemare in judecata.

Multumesc!
Se poate invoca Decizia sus mentionata, intrucat este obligatorie aplicarea ei pentru instantele din tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Demersuri contestatie decizie pensie jenilazar jenilazar Buna ziua, Am depus de curand (,acum o saptamana,) dosarul pentru pensionare anticipata partial, dosar in care am depus si o adeverinta cu sporuri si lucru in ... (vezi toată discuția)