avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Neplatitoare de TVA, depundere D300 in zero
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Neplatitoare de TVA, depundere D300 in zero

Am o firma care nu a avut activitate o perioada de timp si cei de la anaf ne-au trecut din oficiu pentru depunere in zero a D300, de la platitor de tva la neplatitor. Acuma dorim sa activam si dorim sa fim platitori de TVA, cum sa procedam sa facturam la un client de peste 220.000 de lei sau sa depunem 088? Daca facturam sunt obilgati cei de la finante sa ne treaca la platitor de TVA doar prin depunerea unei declaratii de mentiuni sau oricum trebuie depus formularul 088? Avem 3 angajati pe firma, in cazul facturari vom achita impozit pe venit de 1% ? Tva nu colectam nici nu deducem, doar in cazul in care trecem platitor de tva? Daca avem stocuri cand trecem platitor de TVA ne deducem TVA-UL aferent stocurilor?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:43, 10 Noiembrie 2016
D-voastra vi s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA cf Cod Fiscal art 316 (11):


e) dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, și pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidențiate achiziții de bunuri/servicii și nici livrări de bunuri/prestări de servicii realizate în cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente anulează înregistrarea în scopuri de TVA din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al șaselea decont de taxă în prima situație și, respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situație;

Daca nu va inregistrati atunci va trebui sa aplicati art. 11 care e total nefavorabil:


(8) Persoanele impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) și lit. h), nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate, dar sunt supuse obligației de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VII, aferentă operațiunilor taxabile desfășurate în perioada respectivă. Pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operațiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VII, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 323 depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:

a) bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;

b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum și activelor corporale fixe în curs de execuție, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării;

c) achizițiilor de bunuri și servicii care urmează a fi obținute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) și b) înainte de data înregistrării și al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.


Deci e "obligatoriu" sa va inregistrati altfel trebuie sa colectati TVA, pe care clientii d-voastra nu il pot deduce.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactivare platitor tva hanganumagdalena hanganumagdalena O societatea care nu a efectuat operatii economice in sfera TVA intr-o perioada de 6 luni consecutive, si i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva decont stelach stelach Buna ziua O firma la care a fost anulat din oficiu codul tva, din cauza depunerii deconturi de tva pe zero, pentru ca nu a avut activitate, pentru as ... (vezi toată discuția)
Emitere facturi fara tva bubby bubby buna ziua, Pe perioada iulie -sept 2013 am avut suspendarea dreptului de platitor TVA din cauza ... (vezi toată discuția)