avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenire

Buna ziua. A murit tatal meu. A lasat un apartament in care locuiesc mama si sora mea si un loc de veci. V-as ruga sa-mi spuneti:
1) putem face eu si sora mea renuntare la mostenirea din partea tatalui pentru a o lasa deocamdata unic mostenitor pe mama - atat pe apartament cat si pe locul de veci? Ideea e ca atunci cand nu va mai fi mama, oricum vom fi mostenitori eu si sora mea atat pe apartamentul cat si pe locul de veci.
2) daca doar eu fac renuntare la mostenirea din partea tatei - in favoarea mamei, dupa ce nu va mai fi mama, eu oricum voi mostenitor la partea mamei (impreuna cu sora mea)?
Cum e mai simplu si mai bine sa procedam, ce ne sfatuiti?
Va multumesc,
Cu stima,
A. Orascu
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:10, 7 Noiembrie 2016
1) daca nu a trecut un an de la decesul tatatlui, dvs si sora puteti da declaratie de renuntare, insa daca tatat are frati( sau urnasi ai acestora), parinti, acestia mostenesc, mama va trebui sa imparta cu ei.

2) daca doar dvs renuntati si sora nu, mostenirea tatalui se imparte intre sora si mama, iar apoi daca mama decedeaza prima, veti imparti cu sora, asta daca nu pe timpul vietii mama va instraina ce are- poate catre sora dvs..
asa ca acceptati si dezbateti succesiunea dupa tata, nu e musai sa impartiti acum.
A trecut mai mult de 1 an de la moartea tatei.
Daca unul dintre noi a acceptat initial mostenirea,
mai poate renunta in favoarea mamei?
daca a trecut un an, nu mai puteti renunta, ori ati acceptat mostenirea, ori sunteti straini de ea.
Puteti ceda in favoarea mamei dupa dezbaterea succesiunii prin partaj sau donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)
Am deschis mostenirea de 3 ani dar n-am stabilit nimic Alo2016 Alo2016 Dupa moartea tatei impreuna cu mama si sora mea am deschis mostenirea privind un apartament (in care locuiesc mama si sora) si un loc de veci. Au trecut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pentru a renunta la dreptul de mostenire in favoarea ... Mary1965 Mary1965 Buna ziua, Pentru a renunta la dreptul de mostenire in favoarea mamei mele pot sa fac, in localitatea de domiciliu, o imputernicire notariala surorii mele, ... (vezi toată discuția)