avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri din chirii, contract pe un sot, ambii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri din chirii, contract pe un sot, ambii coproprietari

Sotia este coproprietar 50%. Sotul incheie un contract de inchiriere doar pe numele lui cf. Art. 322, în Noul Cod civil, ce a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, scrie: “fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia”. Aşadar, conform noilor regelementări, dacă este vorba de un imobil ce constituie locuinţa familiei, acesta nu poate fi închiriat doar de către unul dintre soţi, fără acordul scris al celuilalt soţ. Dacă imobilul închiriat nu are destinaţia de locuinţă familială, atunci el nu se află sub incidenţa acestui articol din Codul civil şi oricare dintre soţi îl poate închiria singur, fără acordul celuilalt.


Sotia vrea sa plateasca doar el CASS, iar ea sa fie coasigurat fara sa mai plateasca CASS. Sotia este diabetica si este scutita de plata CASS doar daca nu are venituri. Daca are venituri si un leu va plati lunar CASS 5.5% din salariul minim pe economie. Daca incheie ambii contractul veniturile se impart la 2 si trebuie sa plateasca ambii sotii CASS la venitul minim pe economie deoarece chiria este de 600 lei / luna.
Veniturile sunt doar ale sotului care a incheiat contractul de inchiriere conform ANAF sau pot obliga sotia sa plateasca si ea CASS ca fiind beneficiara a veniturilor din chirii conform procentului de proprietate de 50%?

Alte discuții în legătură

Cass la venituri din chirii, contract pe un sot desi sunt coproprietari Epuree Epuree Buna ziua, Sora mea are un SRL cu parti sociale 51% sotul (administrator) si 49 % sotia. Dividende nu au de cativa ani si nici in urmatorii cativa ani ... (vezi toată discuția)
Actiune in evacuare Anneee Anneee Buna seara. As avea si eu o intrebare. In luna martie am divortat la primarie insa partajul nu a fost facut. Fostul meu sot nu este deacord cu actiunea de ... (vezi toată discuția)
Plata cass la venitul din inchiriere Nedmer Nedmer La veniturile totale din chirii CASS nu se plătește sub plafonul de 24960 lei , veniturile brute sau nete ? (vezi toată discuția)