avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere cu mostenitorul partii vatamate
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere cu mostenitorul partii vatamate

Pót sa inchei un acord de mediere cu mostenitorul partii vatamate daca partea vatamate a decedat? Este vorba de un proces penal, inselaciune
Cel mai recent răspuns: Bencipici , utilizator 14:38, 6 Martie 2017
Da, se poate, cu privire la latura civilă a procesului penal. Succesorii părții vătămate pot solicita repararea prejudiciului material și moral și, în aces sens, poate fi încheiat și un acord de mediere.
Ma intereseaza latura penala! Daca incheiem un acord de mediere cu succesorul pót sa obtin o clasare pe haza árt 10 cpp?
Da, vă referiți la art 16, lit. g din noul cpp. Închieerea unui acored de mediere între suspect/inculpat și persoana vătămată, în speță succesorii părții vătămate, este o cauză de înlăturare a răspunderii penale. În ce stadiu se află procesul?
Maine va fi primul termen,deci se poate sí cu impacare.Dar nu sunt sigur daca vor accepta impacarea sau medierea cu succesorul.Impacarea are efecte daca intervine INTRE PARTI. De ziceti,am sanse?
Eu cred că este posibil, la modul general vorbind, întrucât succesorii vin în locul părții vătămate și beneficiază de dreptul la împăcare. Rămâne de văzut însă dacă, din moment ce a fost citit actul de sesizare a instanței mai poate fi acceptată împăcarea printr-un acord de mediere. De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea actului de sesizare a instanței, și nu până la rămânerea definitivă a hotărârii, așa cum era inițial .
Totuși, vedeți ce mai puteți face astăzi, pentru că un acord de mediere, chiar dacă nu înlătură răspunderea penală, conferă suspectului/inculpatului șansa reținerii circumstanțelor atenuante prin efortul depus de a repara prejudiciul cauzat și, prin urmare, o pedeapsă redusă, adică imitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2016
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacare, mediere, clasare, parte vatamate decedata Bencipici Bencipici De pót sa fac daca a decedat partea vatamate? Ma intereseaza latura penala! Pót sa obtin o clasare daca ma impac cu succesorul partii vatamate? Sau daca ... (vezi toată discuția)
Impacare dupa citirea actului de sesizare oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea inlatura raspunderea penala impacarea are efect daca intervine pana citirea actului de sesizare....eu am un proces pe ... (vezi toată discuția)