avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lucrez in zilele libere 30 noi,1 dec 2016
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lucrez in zilele libere 30 noi,1 dec 2016

E posibil sa lucram si pe 30 noi si 1 dec 2016(anul trecut asa a fost).Avand in vedere ca este o clinica privata,au dreptul sa ne oblige sa lucram in zilele noastre libere?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 16 Noiembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- de compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele de libere si sarbatori gogu148 gogu148 buna ziua : lucrez ca paznic 2 nopti lucrate cu 2 nopti libere atat eu cat si colegul meu muncim si zilele de sarbatoare cat si in zilele libere date de ... (vezi toată discuția)
Sărbători legale Pavel Irina Pavel Irina Ce obligații are patronatul față de angajator în cazul în care am lucrat de 1 Mai 2019?cum are obligația să mă remunereze?Menționez că lucrez în ... (vezi toată discuția)
Zile sarbatoare vasilegabriel vasilegabriel Data de 30.11 este zi libera asta inseamna ca in luna 11 sunt 9 zile libere. Cand primesti ziua libera daca lucrezi in data de 30.11.? (vezi toată discuția)