avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Venituri luate in calcul pentru stabilirea pensiei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Venituri luate in calcul pentru stabilirea pensiei de intretinere minor

Buna seara,va rog frumos sa-mi spuneti daca veniturile obtinute din inchirierea bunurilor imobile se iau in calcul la stabilirea pensiei de intretinere minor? Va multumesc.
Da.
În actuala reglementare (art 529 alin 2 c. civ,.) se are în vedere „venitul lunar net”.
Or, venit lunar este și cel ce provine din muncă (salariu) și cel provine din alte surse - cum ar fi chirii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Dar tichetele (bonurile) de masa se iau in calculul stabilirii pensiei de intretinere copii dupa divort ?

Multumesc.
Cam da, daca mă uit la definirea veniturilor din salarii - art 76 din Codul Fiscal.

Și mai cu seama prin Normele metodologice
(1) În sensul art. 76 alin (1) şi (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă....şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
...
(viii) valoarea nominală a tichetelor de masă,

Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Cam, cam..., părerile sunt împărțite din următoarele motive:
`
BONURILE de masă nu le primești pentru zilele în care,
1) ești în concediu de odihnă.
2) ești în concediu medical.
3) pentru zilele libere legale plătite, bonurile nu se dau.
4) pentru zilele când ești liber, numite zile de recuperare.
5) pentru orice caz motivat când nu poți lucra.
`
Soluția corectă ar fi ca plata pensiei să fie stabilită în cotă procentuală, dacă se pune în discuție și bonurile de masă, pentru că dacă se fixează o sumă fixă, nu prea ar fi echitabil.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
Dapix, utilizator
Art. 1 alin. 1 si 5 din Legea nr. 142 / 1998 spun ca sunt alocaţie individuala de hrana. Sentinta 1707 / 18.12.2014 data de Judecatoria Ramnicu Sarat hotaraste ca tichetele de masa sa nu se ia in calculul pensiei de intretinere. Decizia nr. 21 in dosar 17 / 2015 a ICCJ spune acelasi lucru, dar pentru personalul din armata si referitor la norma de hrana. Astfel, mutatis mutandis, se poate extinde si pentru legea nr. 142 / 1998. Tinand cont ca tichetele de masa sunt alocaţie individuala de hrana si nu se acorda cand salariatul este in concediu de odihna, de boala, zile libere (cu plata sau fara plata), delegatii, eu cred ca nu este corect sa se introduca in calculul pensiei de intretinere copii, mai ales cand aceasta este stabilita in suma fixa (cazul meu). Astfel se ajunge ca in anumite luni sa se depaseasca procentul specificat prin lege aferent pensiei de intretinere. Sau n-am dreptate ?!

Alte discuții în legătură

Poprire norma hrana Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua. Daca salariatul primeste norma de hrana, aceasta se ia in calcul la aplicarea popririi sau se scade din venitul net, poprirea aplicandu-se la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Fmrs Fmrs Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)