avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident din cauza unui pieton care a traversat pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident din cauza unui pieton care a traversat pe culoarea rosie

Buna ziua,
Un membru al familiei a fost implicat intr-un accident auto si as dori sa stiu cum pot repara masina pe banii pietonului sau daca exista o alta modalitate de a o repara.( nu pe banii mei).
In ziua de 21.11.2016 masina (condusa de ruda mea) intra in intersectie pe culoarea verde a semaforului si cand ajunge in celalalt capat al intersectiei, un pieton trece pe culoarea rosie a semaforului fara sa se asigure ca din partea stanga vine masina. Pentru a evita un accident grav ruda mea evita in ultima secunda pietonul si vireaza stanga lovind masina de pe contrasens frontal.
In acest caz au fost implicate 3 masini si un pieton care a fost usor accidentat si care a dus la producerea acestor daune.
Cele 2 masini implicate in accident vor fi reparate pe RCA-ul rudei mele dar ruda mea va ramane cu paguba produsa automobilului.
Cum pot recupera paguba de la pieton sau ce alta solutie as avea pentru a repara automobilul.

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:12, 7 Decembrie 2016
Buna ziua,
Daca ruda nu are nicio vina atunci va trebui sa actioneze in instanta pietonul pentru despagubire.
Pentru a deschide actiune in instanta va trebui sa aveti in vedere procesul verbal de cercetare al politiei/ expertiza tehnica in specialitatea auto ceruta de politie in care se stabilesc cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile.
Ajuns in instanta puteti solicita instantei saa probe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea auto. Daca vinovatia producerii evenimentului se retine numai in sarcina pietonului respectiv care a trecut pe rosu puteti cere instantei de judecata sa aprobe plata unor daune materiale (pentru repararea autovehiculului dvs.) si/ sau daune morale (pentru disconfortul creat dvs.) din partea celui vinovat.
Daca celelalte 2 masini vor fi reparate pe asigurarea rudei inseamna ca vinovatia fost deja stabilita de politie. Cum spuneti ca a rezultat si o victima inseamna ca a fost intocmit dosar penal iar vinovatia o va sta procurorul.
in ce baza legala, domnule Av. Gabriel Klein Kiritescu? din aprilie-mai 2012 si pana in prezent nu am auzit de vreo lege care sa oblige pietonul sa achite daune produse tertilor din vina sa, ci doar de soferi pe numele carora s-au emis dosare penale pentru vatamare corporala (in cel mai bun caz) asupra pietonilor care au traversat pe culoarea rosie a semaforului pentru pietoni sau prin loc nepermis. singura lege care taxeaza pietonii este cea prin care acestia sunt amendati ca au traversat prin loc nepermis, despre care nu stiu daca mai este in vigoare pentru ca nu am mai vazut vreun agent sa aplice vreo amenda pentru aceasta cauza)
A-ti adaptat viteza conditiilor de trafic?
Din moment ce s-a produs accidentul acesta nu s-a intamplat .Legea nu precizeaza care e aceea viteza ,depinde ce scrie in PV de constatare .
Dupa descrierea succinta ,accidentul a avut loc intr-o intersectie si pe PV e culpa comuna .

Alte discuții în legătură

Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)
Accident mortal Iuliaadr21 Iuliaadr21 Bună ziua! Dacă în urma unui accident a existat un deces, vina fiind a persoanei decedate deoarece sa băgat în fata mașini dinspre mijlocul șoselei(eu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecerea de pietoni, victima lovita si aruncata in aer si care si-a pierdut cunostinta pana la venirea ambulantei reli_relly reli_relly Buna seara. Am patit un lucru groaznic .Doresc sa ma sfatuiti cum sa procedez ,care sunt procedurile legale de urmat sa imi gasesc dreptatea in justitie ,sa ... (vezi toată discuția)