avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident mortal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident mortal

Bună ziua! Dacă în urma unui accident a existat un deces, vina fiind a persoanei decedate deoarece sa băgat în fata mașini dinspre mijlocul șoselei(eu nevazand persoana respectiva deoarece era noaptea și bătrână de 80 de ani îmbrăcată în negru, a trecut neregulamentar în zona unei curbe., vizibilitate fiind redusa) , ce pedeapsa pot primi sau consecințele? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 21:26, 30 Martie 2017
Art. 72 -OUG 195
(1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

In urma unei expertize tehnice judiciare se vor stabili dinamica producerii accidentului, respectarea regulilor de circulatie de catre cei implicati in accidentm posibilitatile de evitabilitate ale accidentului, culpa fiecarui participant.
Daca ati respectat regulile de circulatie din zona respectiva nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Buna ziua,

Se va intocmi un raport de expertiza criminalistica in care se vor stabili cauzele producerii accidentului. Daca intr-adevar persoana decedata a tecut neregulamentar in conditiile prezentate de dvs. aveti sanse sa nu fiti condamnat nefiind vina dvs (cu conditia sa fi avut viteza regulamentara pe acel tronson de drum).

De asemenea,se poate stabili o culpa comuna in producerea accidentului, situatie in care veti primi o pedeapsa cu suspendarea executarii.

Pentru a va asigura ca va sunt respectate drepturile procesuale si pentru a beneficia de cea mai buna aparare, ar fi bine sa apelati la serviciile unui avocat. Totodata, ar fi bine sa aveti si un expert parte desemnat la intocmirea raportului de expertiza care poate sa identifice eventualele erori ale expertului judiciar.
Această întâmplare a avut loc mai bine de 1 an în urmă, și am fost contactat zilele trecute sa ma prezint la poliție, sa mi se ia din nou declarație și se cere ca avocatul părții decedate să fie de față. Este permis?
Familia respectiva poate sa îmi ceara daune? Sau pot și eu acționa deoarece masina a trebuit reparata, sperietura. Mulțumesc
Dacă am dat atunci declarații,este obligatoriu sa dau și acum sau pot sa îmi mențin declarația respectiva? Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)
Accident din cauza unui pieton care a traversat pe culoarea rosie stefan.golici stefan.golici Buna ziua, Un membru al familiei a fost implicat intr-un accident auto si as dori sa stiu cum pot repara masina pe banii pietonului sau daca exista o alta ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna auto - accident cu pieton -trecere neregulamentara neamtuandrei neamtuandrei Buna ziua, Acum cateva zile am fost implicat intr-un accident rutier cu un pieton care traversa neregulamentar o strada care are 2 benzi pe sensul de mers, ... (vezi toată discuția)