avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere 30 si 1 decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere 30 si 1 decembrie

Patronul nostru ne obliga sa venim la serviciu in zilele de 30 si 1 decembrie. Spune ca firma lui e particulara si face ce vrea.

Este normal acest lucru ?

Multumesc

Mentionez ca la noi nu se lucreaza sambata si duminica.
Cel mai recent răspuns: Adriana68 , utilizator 16:27, 23 Noiembrie 2016
1. Prin Decizia ICCJ nr. 22 din 19 octombrie 2015, luată de Completul competent să judece recursul în interesul legii, publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 24 noiembrie, s-a decis : "angajatorii pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii: timp liber corespunzător sau, după caz, un spor la salariul de bază."

"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, stabileste ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ."


2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in zile de sarbatori legale vasianp vasianp Cum se procedeaza in situatia in care angajatul este nemultumit de recompensa cu timp liber platit,pentru munca efectuata in zi de sarbatoare,dorinta lui fiind ... (vezi toată discuția)
Zile libere catrinabadulescu@yahoo.com catrinabadulescu@yahoo.com Buna ziua. Va rog lămuriți ma: aceste zile libere se aplica si la privat? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)