avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... somatie de plata europeana
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

somatie de plata europeana

buna ziua
sunt novice in legislatie dar mai ales in practica "europeana "
in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu "straini " in principal de recuperare creante
incerc sa gasesc calea cea mai buna , comoda , rapida , optima
am 2 dosare in Romania pe somatie de plata , dar e tragic , la modul ca le-am introdus in aprilie si am inteles ca dureaza aproximativ 6 luni pana li se comunica citatia ( asta a fost prima "lovitura sub centura " - chiar atat dureza ? mi se pare enorm de mult in conditiile actualei "familii " europene ) , in sfarsit am termen in septembrie sa vedem daca au ajuns

zilele astea am descoperit Regulamentul 1896/2006 privind somatia de plata europeana si am inceput sa-mi pun intrebari , mai rau e ca nu am cu cine sa ma confrunt .
care e diferenta , care e avantajul ? trebuia sa fi introdus somatie de plata europeana , si nu somatie "obisnuita " ? se practica aceasta somatie euroepana ? termenele sunt mai scurte ?
daca eu lucrez in lohn , legea aplicabila contractului este legea romana iar competenta este atribuita prin contract instantelor romane , somatia de plata europeana se introduce in romania ??

si mai am neintelegeri vizavi de Regulamentul 1393 / 2007 privind notificarea sau comunicarea actelor judiciare si extrajudiciare .....

citatia in cazul celor 2 dosare deja initiate se trimite conform acestui Regulament ? atunci inseamna ca trebuia sa fi depus din start cererea si celelalte acte traduse in limba debitorului ? daca nu am facut asta ce consecinte sunt ? debitorul poate refuza primirea ? si atunci eu trebuie sa trimit traduceri , sau mi se respinge cererea ? si daca trebuie sa trimit tarduceri iar trebuie sa astept 6 luni ?


va rog sa nu fiti prea duri cu mine !!!! sunt novice dar dornica de a afla "practica " (ca asta ne omoara) !!!
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 9 Februarie 2010
Stimata ENGFULL,

Chiar daca aceasta procedura europeana nu este "perfecta" reprezinta un inceput in materia recuperarii de creante. Fiind o procedura care a intrat in vigoare la sfarsitul anului precedent, am convinderea ca, deocamdata, ne vom intalni cu surprize de tot felul din partea instantelor.
Aceasta procedura bazata in Regulamentul CE 1896/2006 este "compatibila" cu oricare alta procedura de recuperare a creantelor prevazuta de dreptul intern sau comunitar, adica se pot initia in paralel.
Este destinata a rezolva litigiile transfrontaliere UE si ca atare pentru comunicarea actelor de procedura se va aplica Regulamentul 1393/2007.
In legatura cu termenele, ele sunt in principiu de 30 de zile. Daca se completeaza corect formularul se emite in 30 de zile de catre instanta o somatie europeana de plata (formularul E anexa V) punandu-i-se in vedere paratului ca are 2 optiuni: sa plateasca sau sa se opuna (tot in termen de 30 de zile de la notificare). Daca nu se opune se in termen instanta "completeaza" formularul G, care se poate executa imediat, conform dreptului intern. Daca paratul se opune, se continua procesul avand in vedere dreptul intern al statului de origine.
In legatura cu legea aplicabila si cu instatele competente a solutiona litigiul, trebuie sa aplici clauzele contractului sau legislatia comunitara in materia contractelor comerciale.
Daca iti pot fi de ajutor, te rog sa-mi scri un mesaj privat.
Un salut cordial.
Am si eu o intrebare in aceasta privinta...eu am obtiunut un titlu executoriu in Ro impotriva unei debitoare dintr-un stat membru...intrebarea mea e cum pun eu in executare hotararea? Regulamentul CE 44/2001 este aplicabil, nu? Adica trebuie formulata cerere la instanta de la sediul debitoarei pentru declararea caracterului executabil? alte sugestii aveti?multumesc
Este aplicabil si Regulamentul nr. 805/2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creantele necontestate .

La nivel comunitar, exista doua modalitati de a urmari executarea în strainatate a unei hotarâri judecatoresti, a unei tranzactii judiciare sau a unui act autentic. Un creditor care urmareste executarea în strainatate a unei hotarâri judecatoresti, tranzactii judiciare sau act autentic poate opta:
• fie sa obtina un titlu executoriu european în statul membru în care se
elibereaza/ întocmeste hotarârea judecatoreasca, tranzactia judiciara sau actul autentic; fie
• sa obtina o declaratie de executare în statul membru în care se urmareste executarea, în temeiul procedurii de exequatur prevazute de Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotarârilor în materie civila si comerciala.
adica titlul executoriu european il obtin in RO? ma pun sa studiez :) multumesc mult pt raspuns
Potrivit prevederilor art. 5 din Regulament, o hotărâre judecătorească care a fost certificată ca titlu executoriu european în statul membru de origine este recunoscută şi executată în celelalte state membre, fără a fi necesară încuviinţarea executării şi fără a fi posibilă contestarea recunoaşterii sale.

Pentru a fi certificată ca titlu executoriu european, la cererea adresată în orice moment instanţei de origine de către creditor, hotărârea judecîtorescă privind o creanţă necontestată pronunţată într-un stat membru, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- hotărârea este executorie în statul membru de origine;
- hotărârea nu este incompatibilă cu dispoziţiile în materie de competenţă prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 44/2001 capitolul II secţiunile 3 şi 6;
- procedura judiciară din statul membru de origine a îndeplinit cerinţele prevăzute de capitolului III în cazul unei creanţe necontestate în sensul articolului 3 alineatul (1) literele (b) sau (c) din Regulament;
- hotărârea a fost pronunţată în statul membru în care debitorul îşi are domiciliul în sensul articolului 59 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, în cazul în care este vorba de o creanţă necontestată în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) sau (c) din Regulament sau în cazul în care aceasta se raportează la un contract încheiat de o persoană, consumatorul, pentru o utilizare care se poate considera ca fiind străină de activitatea sa profesională ori în care debitorul este consumatorul.

Dacă o hotărâre judecătorească cuprinde o hotărâre executorie privind cheltuielile de judecată, inclusiv dobânzile, aceasta se certifică, de asemenea, ca titlu executoriu european în ceea ce priveşte cheltuielile cu excepţia cazului în care, în cursul procedurii în justiţie, debitorul s-a opus în mod special obligaţiei sale de a-şi asuma cheltuielile respective, în conformitate cu legislaţia statului membru de origine.

Dacă hotărârea judecătorească certificată ca titlu executoriu european a încetat să fie executorie sau în cazul în care s-a suspendat sau limitat caracterul său executoriu, se eliberează un certificat care precizează suspendarea sau limitarea forţei executorii, pe bază de cerere adresată în orice moment instanţei de origine.

Instanţa se pronunţă asupra cererii de eliberare a certificatului prin încheiere, fără citarea părţilor.

Încheierea prin care cererea a fost admisă nu este supusă niciunei căi de atac. iar încheierea prin care cererea a fost respinsă este supusă recursului, în termen de 5 zile de la pronunţare, pentru creditorul prezent, şi de la comunicare, pentru cel care a lipsit.

Competenţa privind certificarea titlurilor executorii revine primei instanţe în cazul în care titlul executoriu îl constituie o hotărâre judecătorească, inclusiv cea care constată o tranzacţie judiciară sau o altă învoială a părţilor în condiţiile legii, ori judecătoria în a cărei circumscripţie se află emitentul actului dacă titlul executoriu este un act autentic.

Certificatul se eliberează creditorului şi se comunică, în copie, debitorului.

În vederea punerii în executare a unui titlu executoriu european, creditorul trebuie să furnizeze autorităţilor însărcinate cu executarea din statul membru de executare:
– copie de pe hotărâre;
– copie de pe certificatul de titlu executoriu european;
– după caz, o transcriere a certificatului de titlu executoriu european sau o traducere a acestuia în limba oficială a statului membru de executare, traducere ce trebuie certificată pentru conformitate de o persoană autorizată în acest sens în unul din statele membre.

Alte discuții în legătură

Obtinerea certificatului de executare european vilbuc vilbuc Am obtinut o hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie in urma respingerii cererii in anulare la hotararea data pe legea 119/ 2007. Deoarece ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters112624 ContSters112624 Asi vrea sa stiu ca atunci cand se face o exectare silita si cer o poprire trebuie sa cer si executarea silita imobiliara? Daca cer executarea silita ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unui titlu executoriu european desirelia75 desirelia75 care sunt pasii ce trebuie urmati in urmatoarea situatie : am o hot definitiva si irevocabila prin care fostul sot e obligat la plata unei pensii de ... (vezi toată discuția)