avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Am divortat in ianuarie 2015. Am doi copii care au ramas la mine in intretinere. In momentul divortului am semnat un acord prin care tatal copiilor se obliga sa dea 4000 de lei lunar pensie alimentara. Spuneti-mi, va rog, suma ramane neschimbata indiferent de veniturile obtinute de catre tatal copiilor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: irinel2704 , utilizator 08:47, 5 Decembrie 2016
Buna ziua,
Suma se poate actualiza la fiecare schimbare a veniturilor parintelui.
Se solicita asta prin instanta.
Consultati art. 529 C.civ. pentru a afla cuantumurile.
Nu e chiar asa, trebuie sa demonstrati si ca nevoile copiilor au crescut, astfel incat suma de 4000 lei nu ar mai fi suficienta. Lucru destul de greu dat fiind faptul ca se plateste o pensie uriasa si ca ar mai trebui sa participati si dumneavoastra financiar la bunastarea lor.
In plus, pentru ca a demonstrat bunacredinta, tatal poate solicita oricand ca pensia sa fie platita in natura cum de altfel este si trecut in lege, adica sa nu mai primiti dumneavoastra nici un ban ci parintele sa contribuie direct, jumi-juma cu dumneavoastra. Merge la scoala particulara? tatal transfera jumatate din suma taxei iar dumneavoastra cealalta jumatate. cum ar fi ?

Daca salariul tatalui scade, automat scade si pensia copiilor. Asta daca nu cumva cei 4000 lei reprezentau mai putin de 33% din salariul lui. Asta e maximul care il puteti cere.
Suma de 4000 de lei reprezinta mai putin de 33% din veniturile obtinute de el.
@when a scris:
ci parintele sa contribuie direct, jumi-juma cu dumneavoastra. Merge la scoala particulara? tatal transfera jumatate din suma taxei iar dumneavoastra cealalta jumatate. cum ar fi ?


la cum v-ati repezit, am crezut ca o platiti dumneavoastra.
Nu are de platit/ contribuit mama jumi - juma, ci fiecare parinte plateste raportat la venitul sau.

@Oana, daca ati semnat un acord cu 4000 de lei, asa ramane indiferent cat are tatal venit.
Daca nu va ajunge, va trebui sa il actionati in instanta si sa cereti 1/3 din venitul lui, insa va trebui sa dovediti ca nu va ajung cei 4000 de lei si ca nevoie sunt mai mari pana la acea treime din venitul tatalui.
Doamna, depinde ce anume s-a schimbat intre timp: cum anume au crescut nevoile copiilor si veniturile domnului.
Pe de alta parte trebuie sa puneti in balanta nevoia de liniste si colaborare amiabila cu o suma suplimentara lunar. Va recomand sa discutati fara a sari direct in instanta, sa incercati sa negociati, sa vb cu domnul, fie cu un mediator sau avocat prezent, fie cu o alta persoana.

Alte discuții în legătură

Obligatii financiare suplimentare pensiei de intretinere ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua, rog comunitatea Avocatnet sa ma ajute in urmatoarea problema : platesc pensie alimentara pt. 2 copii, insa la intelegere cu fosta, in cuantum de 50% ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minori in strainatate 3maria3 3maria3 Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania. ... (vezi toată discuția)
Divort king king buna seara ,as avea si eu o intrebare;cum pot sa dau divort ,avand in vedere ca sotul e plecat in italia ne am certat ,si a zis ca nu -mi trimite bani pentru ... (vezi toată discuția)