avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acte premergatoare vs mijloace de proba
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acte premergatoare vs mijloace de proba

Buna ziua

Inscrisurile care au fost administrate in cadrul "actelor premergatoare" pot fi considerate mijloace de proba in cazul in care, pe baza lor s-a dispus de catre procuror inceperea urmaririi penale?
Aceste inscrisuri trebuie sa fie administrate inca o data dupa ce s-a dat rezolutia de incepere a urmaririi penale ca sa poata fi considerate mijloace de proba? Daca se ajunge in instanta pe 278 (orice parte are dreptul sa faca plangere), aceleasi inscrisuri vor trebui administrate si pentru a treia oara in conditii de oralitate.....samd? Nu-mi este deloc clar ......
Va rog putina amabilitate in clarificarea acestor detalii...
Ce prevedere reglementeaza acest aspect?
Multumesc anticipat pentru orice lamurire, sfat.....
Cel mai recent răspuns: mjion , utilizator 00:40, 13 Noiembrie 2009
Art. 224 C. procedura penala, alin 3: Procesul verbal prin care se constata efectuarea unor acte premergatoare poate constitui mijloc de proba :)
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Nu va suparati...chiar nu inteleg despre ce proces verbal este vorba.....nu am precizat anterior pentru ca nu am stiut ca este relevant.....in speta in cauza, avand in vedere calitatea persoanei cercetate, actele de cercetare/urmarire penala sunt in sarcina exclusiva a procurorului....
Aceleasi inscrisuri trebuie sa le administrez de 3 ori? Ca acte premergatoare, ca mijloace de proba (dupa ce s-a dispus inceperea urmaririi penale) si in instanta pe 278?
Distinsa colega ana cristina precizeaza corect si anume aspectul ca organul de cercetare penala cu ocazia intocmirii unor acte premergatoare,incheie proces verbal.Concluziile organului de cercetare penala sunt analizate de catre procurorul responsabil in cauza,acesta urmand a dispune
Organele de urmarire penala sut, potrivit C. penal, procurorul si organele de cercetare penala.
Potrivit legii, urmarirea penala se efectueaza de catre procuror si de catre organele de cercetare penala. confrorm art. 224 alin 1 C. penal, in vederea inceperii urmaririi penale, organul de urmarire penala poate efectua acte premergatoare. Vedeti, acest articol de lege nu face vreo distinctie intre organele de cercetare, respectiv organele politiei judiciare, si procuror. Ambele categorii mentionate pot efectua acte de urmarire penala, iar in anuimte cazuri, expres mentionate in lege, competenta efectuarii up revine exclusiv procurorului( este si cazul de fata, dupa cum precizati.).
Aceste acte premergatoare ( acte de investigare preliminare) , al caror scop este de a se aduna date necesare in vederea inceperii up( si prin care se va justifica , intr-un fel, inceperea procesului penal) , vor fi afectuate de organele de cercetare penala( supravegheate de procuror) si se va intocmi un proces verbal in care sa se consemneze toate actele premergatoare efectuate. Acest proces verbal va capata valoare probanta doar in cazul inceperii up, si va constitui un inscris. Desigur, procurorul va fi acela care va dispune inceperea sau neinceperea up, insa pe baza celor consemnate in pv amintit.
"legally"...Multumesc mult pentru explicatii....speta este urmatoarea: in cadrul actelor premergatoare am administrat aprox 20 inscrisuri in calitate de petent. Ulterior s-a dispus inceperea urmaririi penale de catre procuror, invinuitul a fost audiat, eu nu, astfel ca in tot dosarul de urmarire penala exista doar declaratia invinuitului. Nici un alt mijloc de proba. S-a dispus scoaterea de sub urmarire penala (de catre alt procuror) iar eu am contestat in instanta pe 278.
In toata povestea asta (de urmarire penala) eu nu am vazut la dosar, pentru ca nu exista nici un proces-verbal de genul celui la care va referiti mai sus art 224 alin 1 si nici cele 20 inscrisuri.
In acest caz instanta "verifica lucrarile la dosarul cauzei"....adica ce verifica in acest caz? Numai declaratia invinuitului sau si cele 20 inscrisuri=acte premergatoare?! Daca nu au fost administrate ca "probe" in cursul urmaririi si nu exista nici procesul-verbal....trebuie sa le administrez inca o data in instanta?
Multumesc anticipat pentru orice sfat, precizare, lamurire....

Alte discuții în legătură

Proces verbal acte premergatoare? dodonica dodonica Cand in legea speciala urmarirea penala trebuie facuta in mod obligatoriu de catre procuror, cine trebuie sa intocmeasca procesul verbal de acte ... (vezi toată discuția)
Probe inainte de inceperea urmaririi penale newklear newklear Curtea Constitutionala a decis ca probele obtinute inaintea inceperii urmaririi penale sunt ilegale. Prin urmare, inregistrarile efectuate inaintea acestei ... (vezi toată discuția)
Proces penal-detalii procedura dragomir_irina dragomir_irina As dori informatii cu privire la derularea unui proces penal. Va multumesc! (vezi toată discuția)