avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se plateste, practic, pensia de intretinere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se plateste, practic, pensia de intretinere?

Buna ziua,

Revin cu o intrebare referitoare la plata efectiva a pensiei de intretinere minor. In acest moment eu ca si tata ar trebui sa platesc urmatoarea pensie, dupa cum a precizat instanta:

Majorează pensia de întreţinere stabilită prin convenţia de divorţ nr. .......din data de ............... în sarcina reclamantului şi în favoarea minorei .........., de la suma de ........ lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar realizat de reclamant (în prezent, suma de ............ lei), de la data introducerii cererii şi până la majoratul minorei.

Intrebarile mele sunt:

- plata pensiei de intretinere se poate realiza direct spre beneficiul copilului? adica sa nu mai platesc mamei toata suma, ci doar o diferenta: de ex, cu o parte din pensia de intretinere sa platesc gradinita (partea mea), cu o alta suma sa platesc un optional la gradinita si sa-i virez mamei copilului diferenta care va ramane din pensie.

- este considerata aceasta modalitate de plata - plata in natura?

- este legal daca procedez astfel? sau trebuie sa virez toti banii direct in contul mamei copilului?

- de la data introducerii cererii si pana in momentul de fata a trecut aproape 1 an, diferenta de calcul ref la pensie - se poate plati in rate sau trebuie platita toata o data?

- valoarea exacta a pensiei se calculeaza 1/4 din venitul net lunar sau din suma pe care mi-a precizat-o instanta ((în prezent, suma de ............ lei)? pentru ca sunt luni cand am un salariu mai mare pt ca, de ex, am avut concediu medical cu 100% si atunci venitul net lunar e mai mare decat a precizat instanta.

Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:20, 29 Noiembrie 2016
Cam asa ar trebui sa fie pt ca de ex nu am avut constant suma pe care a precizat-o instanta ca o am in prezent.

Plus ca nu inteleg rostul precizarii sumei pe care o am in prezent - un avocat mi-a zis ca ar trebui sa platesc 1/4 din suma precizata de catre instanta - de acum si pana cand se va face o alta majorare a pensiei - adica o raportare la alta suma - ceea ce mi se pare absurd ca doar instanta a zis asa: de la data introducerii cererii şi până la majoratul minorei

Sper ca bonurile de masa nu intra in pensie de intretinere - dar oare al 13lea salariu se socoteste?

Suma trecută după "în prezent" nu are nici o importanţă, 1/4 din venit este exact un sfert din banii incasaţi de Dvs. pe statul de plată, probabil era dată ca exemplu.
Restanţa, dacă există, o plătiţi aşa cum vă înţelegeţi cu fosta soţie, nu este reglementată modalitatea de achitare a acestei sume.Dacă creditorul obligaţiei, adică doamna, e nerăbdătoare să primească banii, vă notifică prin executor judecătoresc şi acela vă poate executa silit pentru suma restantă, probabil tot în rate, fiindcă venitul dvs. nu poate fi grevat de sarcini mai mari de 50%, conform art. 728 Cpc.
Avocatul v-a dezinformat, în condiţiile stabilirii pensiei de intreţinere în cotă părocentuală din venit, nu mai pot interveni alte modificări de majorare, ci doar de DIMINUARE, în situaţia în care dvs. veţi avea mai multe persoane în intreţinere.
Bonurile de masă nu se socotesc, dar al 13-lea salariu, da.
CostinIancu a scris:

un avocat mi-a zis ca ar trebui sa platesc 1/4 din suma precizata de catre instanta - de acum si pana cand se va face o alta majorare a pensiei - adica o raportare la alta suma - ceea ce mi se pare absurd ca doar instanta a zis asa: de la data introducerii cererii şi până la majoratul minorei

Dacă vă luați după acest avocat, riscați executarea silită, și să plătiți cheltuielile de executare, care sunt destul de mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensia de întreþinere relu30 relu30 se poate solicita , conf.Noului Cod, micsorarea pensiei de intretine ? EX. platesc o pensie de intretinere de 1/4 din salariu + diferentele de la deschiderea ... (vezi toată discuția)